DOBRO JE ZNATI: U ovim situacijama nije preporučljivo prati zube, razlog je…

Ako se one često ponavljaju, bolje je pričekati 10 do 15 minuta prije nego što operete zube. 

  • Zdravlje

  • 18. Okt. 2024  

  • 0

Stručnjaci savjetuju kako bi trebalo pričekati s pranjem zuba nakon povraćanja, ali možda 10 do 15 minuta. Ista situacija vrijedi kod konzumiranja jako kiselih proizvoda poput limuna ili drugih citrusa, jer kiselina omekša caklinu, a samo četkanje je može dodatno oštetiti.

Nakon doručka

Nakon povraćanja ili unosa kiselih namirnica, caklina postaje osjetljivija i može se lakše oštetiti, zbog čega bismo trebali pričekati neko vrijeme prije nego što operemo zube. Isto se može primijeniti i na doručak, pogotovo ako se konzumiraju kiseli proizvodi.

Nakon što jedemo slatkiše

Sa slatkišima sve ovisi o individualnoj situaciji jer nekima zubi i zubno meso više reagiraju na slatko, ali i na toplo i hladno pa tome treba prilagoditi i higijenu, ali vrijedi ista stvar kao i za već navedeno. 

Ništa se strašno neće dogoditi ako jednom ili dva puta operete zube odmah nakon tih situacija, ali ako se one često ponavljaju, bolje je pričekati 10 do 15 minuta prije nego što operete zube. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...