Društvo
DUGOGODIŠNJI PRIJATELJ I SARADNIK O PRVOM PREDSJEDNIKU BiH: "Alija Izetbegović je bio vizionar, njegova širina i traženje zajedničkih tačaka..."
Prije 11 min0
Stižu vam nenajavljeni gosti? želite se počastiti nakon napornog dana i zasladiti poslovni uspjeh? Nemate puno vremena a želite da svi budu oduševljeni vašim kolačima?
Gastro
18. Okt. 2024 18. Okt. 2024
0
Donosimo vam brze recepte za savršene kolače koje će svi hvaliti.
Čokoladna fantazija
Čokoladna fantazija zasigurno je jedan od najboljih, najukusnijih i najjednostavnijih kolača koji možete pripremiti.
Ukus je zaista fantastičan.
Sastojci za 10 osoba
Biskvit:
4 jaja
10 dkg šećera
20 dkg margarina
10 dkg čokolade za kuhanje
4 kašike brašna
1 prašak za pecivo
Krema:
0,5 l slatkog vrhnja
20 dkg čokolade za kuhanje
1 kašika šećera
Priprema biskvita:
1. Žumance i šećer umutiti, dodati istopljeni margarin i čokoladu, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju snijeg od bijelanjaka (bijelanjke umiješati polagano, ne mikserom).
2. Peći (u tepsiji cca 20x35cm) na 180°C oko 20 min. Zavisi od rerne, provjeriti čačkalicom kad je pečeno.
Izrada kreme:
1. Slatko vrhnje, čokoladu i šećer zagrijavati na laganoj vatri (miješajući polagano) dok ne provri.
2. Pečeni biskvit izbockati viljuškom na nekoliko mjesta i dok je još topao preliti ga sa toplom kremom.
3. Krema je dosta rijetka ali je ne treba dodatno miksati ili bilo što dodavati jer će se nakon nekoliko sati u hladnjaku stisnuti.
4. Kolač ohladiti prvo na sobnoj temp, a onda staviti u hladnjak da se dobro ohladi i stegne krema.
Mamina pita od jabuka
Sastojci:
Tijesto:
600 gr oštrog brašna
200 gr šećera (sameljite ga u prah...)
1 paketić praška za pecivo (ili kašičica sode bikarbone!)
2 umućena žumanca
2 kašike kiselog vrhnja
120 gr nerastopljenog margarina
po potrebi, mlijeka
Fil od jabuka:
oko 2,5 kg jabuka
2 paketića vanilin šećera
malo cimeta, klinčića i đumbira
1 kašika čokolade u prahu
par žlica krušnih (ili biskvitnih) mrvica
oko 100 - 150 g šećera (po želji)
4 bjelanca (čvrst snijeg)
Priprema:
1. Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto i ostaviti da malo odstoji.
2. Za fil jabuke oguliti, naribati i staviti u duboku zdjelu na laganu vatru, te pirjati dok ne porumene i omekšaju (jabuke same puste sok, tako da ne treba nadolijevati vode).
3. Pustiti jabuke da se ohlade i odlite višak tekućine.
4. Zatim dodati vanilin šećere, cimet, klinčić, đumbir, čokoladu u prahu, krušne mrvice i šećer, te na kraju lagano umiješati čvrsti snijeg od bjelanaca.
5. Razvaljati polovicu tijesta te staviti na namaštenu i pobrašnjenu tepsiju (onu najveću), rasporediti nadjev, te pokriti drugim dijelom tijesta.
6. Viljuškom “probušiti” tijesto na par mjesta, tek toliko da bi imalo zraka prilikom pečenja.
7. Lagano premazati uljem i staviti u zagrijanu pećnicu (190*C) i peći sve dok ne dobije lijepu smeđkastu boju (ovisi ako želite jače ili slabije pečenu pitu..).
8. Posuti šećerom u prahu po želji.
Torta sa turskim keksom
Sastojci:
4 puding od vanilije
10 kašika šećera
2 limun šećera
1500 ml mlijeka
320 gr margarina
100 gr šećera u prahu
500 ml šlaga
600 gr turskog keksa (ili Petit Beurre keksa)
Priprema:
1. Pomiješajte prašak za puding sa 10 kašika šećera i limun šećerima.
2. Od 1,5 l hladnog mlijeka oduzmite 15 kašika i dobro ih promiješajte s pudingom i šećerom tako da dobijete homogenu smjesu.
3. Ostatak mlijeka skuhajte, odmaknite s vatre i dodajte mu razmućeni prašak za puding te miješajući kuhajte 1-2 minute.
4. Ostavite da se ohladi, povremeno miješajući da se ne bi stvorila korica.
5. Margarin izmiksajte sa šećerom u prahu, pa ga umiješajte u ohlađeni puding.
6. Šlag izmiksajte dok ne postane čvrst.
7. Tortu napravite dan ranije kako bi prije posluživanja keks omekšao, a svi se okusi sjedinili.
Prijatno!:)
Društvo
DUGOGODIŠNJI PRIJATELJ I SARADNIK O PRVOM PREDSJEDNIKU BiH: "Alija Izetbegović je bio vizionar, njegova širina i traženje zajedničkih tačaka..."
Prije 11 min0
Regija
SPREMA SE ZA PUT: Premijer Crne Gore na poziv Orbana ide u Budimpeštu, Spajić će iskoristiti priliku da...
Prije 29 min0
Ekonomija
PRILIKA ZA MLADE: Sajam karijera TALENTforBIZ uskoro u Sarajevu, stižu mnoge poznate kompanije iz Turske
Prije 50 min0
Evropa
"SVE SE TRESLO": Stanovnici dijele svoje iskustvo nakon što je potres magnitude 4.8 zabilježen na otoku...
Prije 59 min0
Gastro
ONI KOJI SU IH PRAVILI, TVRDE DA NEMA BOLJIH: Ove pekarske kifle peći ćete jako često, evo recepta...
17. Okt. 20240
Gastro
SUPER RECEPTI ZA DANAS I JOŠ DVA DANA VIKENDA: Tri brza kolača kojima će svi biti oduševljeni
18. Okt. 20240
Gastro
SVAKOG PETKA ISPOČETKA: Danas pravimo izvrsne ćufte u paradajz sosu i ne zaboravite pire krompir… (VIDEO)
18. Okt. 20240
Gastro
DOMAĆE JE NAJBOLJE: Danas za ručak pravimo piletinu u umaku od bijelog luka… (VIDEO)
17. Okt. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.