SKANDAL NA KROSU RTS-a U LESKOVCU: Abdulaha Šehovića iz Novog Pazara ignorisali kao pobjednika (VIDEO)

Iako je prvi stigao do cilja Abdulah Šehović iz Novog Pazara nije se našao na pobjedničkom postolju niti je njegovo ime spomenuto prilikom službenog proglašenja pobjednika Krosa RTS-a.

  • Regija

  • Prije 5h  

  • 1

Na Krosu RTS-a održanom 12. oktobra 2024. u Leskovcu, dječak Abdulah Šehović iz  Novog Pazara osvojio je prvo mjesto u trci za učenike prvih razreda na 500 metara. Međutim, uprkos zasluženom trijumfu, njegovo ime nije spomenuto prilikom službenog proglašenja pobjednika. Umjesto njega, na pobjedničkom postolju našli su se Viktor Kostić, Mihajlo Stevanović i Filip Stojanović, dok je Abdulah ostao po strani, iako je dobio diplomu i medalju za osvojeno prvo mjesto.

Fotografija kao dokaz sistemske diskriminacije

Incident je dodatno potkrijepljen fotografijom koja jasno pokazuje da Abdulah nije bio prisutan na pobjedničkom postolju. Na fotografiji se vide Viktor Kostić, Mihajlo Stevanović i Filip Stojanović na tronu, dok Abdulaha nema, uprkos tome što je zvanično osvojio prvo mjesto. Ovaj vizuelni dokaz sugerira da se ne radi samo o propustu RTS-a, već o mogućoj sistemskoj diskriminaciji prema Bošnjacima u Srbiji.

Roditelji Abdulaha Šehovića tvrde da ovo nije izolovan slučaj i da je njihov sin namjerno izostavljen iz službenog proglašenja i ceremonije dodjele medalja.

“Ovo je direktna diskriminacija. Naš sin je zaslužio da stoji na pobjedničkom postolju, ali je sistemski sklonjen. Ovo nije samo greška novinara RTS-a, već odraz šireg problema u društvu,” ističu ogorčeni roditelji.

Reakcije javnosti i poziv na odgovornost

Glavni urednik portala SNEWS, koji je poslao upit Radio-televiziji Srbije (RTS) o ovom slučaju, navodi da je ovakav postupak neprihvatljiv i da zahtijeva hitnu reakciju nadležnih institucija.

“Pitamo javno: ko ima obraza, časti i dostojanstva da se ne oglasi povodom ovoga? Pozivamo Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), Islamsku zajednicu, političke stranke i organizacije da reagiraju,” poručio je urednik.

Na društvenim mrežama pokrenuta je kampanja pod hashtagovima #stop #diskriminacija #sport #rts #srbija #rtskros, gdje građani izražavaju svoju podršku Abdulahu i osuđuju ovakav vid diskriminacije.

Roditelji i građani ogorčeni

“Ovakav postupak šalje pogrešnu poruku ne samo našem djetetu, već i svoj djeci koja se trude i postižu izvanredne rezultate. Djeca su djeca, bez obzira na njihovu nacionalnost, vjeru ili ime. Abdulah je bio prvi i njegovo ime mora biti spomenuto!” – ističu roditelji.

Oni naglašavaju da je ovo direktan primjer kako se uspjesi djece iz Novog Pazara i Sandžaka zanemaruju ili umanjuju, što doprinosi osjećaju nepravde i marginalizacije.

Zvanični rezultati iz Novog Pazara potvrđuju uspjeh

Prema zvaničnim rezultatima Atletskog kluba  Novi Pazar, djeca iz ovog grada su postigla izvanredne rezultate na Krosu RTS-a u Leskovcu:

Abdulah Šehović – 1. mjesto (prvi razred dječaci)

Mehmed Mušović – 1. mjesto (četvrti razred dječaci)

Merjem Binjoš – 1. mjesto (peti razred djevojčice)

Nerma Čebović – 1. mjesto (šesti razred djevojčice)

Aisa Zukorlić – 1. mjesto (osmi razred djevojčice)

I pored ovih uspjeha, medijsko izvještavanje je izostavilo njihova imena i postignuća, što dodatno pojačava osjećaj diskriminacije.

Poziv RTS-u na odgovor i ispravku

Portal SNEWS je uputio zvanični upit RTS-u, tražeći objašnjenje za ovakav postupak i pitajući šta će javni servis preduzeti kako bi se ovakvi incidenti spriječili u budućnosti. Do trenutka objavljivanja ovog članka, RTS nije dao nikakav odgovor.

Javnost iz Novog Pazara i šire očekuje da RTS kao javni servis svih građana Srbije preuzme odgovornost, ispravi nepravdu prema Abdulahu Šehoviću i osigura da se ovakvi slučajevi više ne ponavljaju.

Ovaj događaj otvara važna pitanja o jednakosti, pravdi i načinima na koje se uspjesi mladih sportista predstavljaju u medijima. Ignorisanje i marginalizacija djece na osnovu njihove nacionalnosti ili vjere nije samo nepravedno, već i štetno za društvo u cjelini. Potrebno je hitno djelovanje kako bi se osiguralo da sva djeca imaju jednaku priliku za priznanje i podršku koju zaslužuju.

(sandžakdanas.rs)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...