BANKROTIRAO ČAK ČETIRI PUTA: Kako je Trump stekao bogatstvo, djed povukao "ključni potez"

Kada je 2017. godine postao predsjednik, Trump se nije želio odreći svog biznisa, što znači da je iz Bijele kuće zaradio više novca nego ijedan drugi predsjednik u američkoj historiji.

  • Svijet

  • Prije 2h  

  • 0

Podaci američke savezne izborne komisije pokazali su da Donald Trump, čovjek čije se bogatstvo procjenjuje na 6,4 milijarde dolara, nije donirao niti jedan jedini cent svojoj predsjedničkoj kampanji, već je sredstva odlučio prikupljati od svojih glasača širom zemlje, objavio je to magazin Forbes u junuu ove godine.

Njegovi biznisi, naime, istovremeno su naplaćivali kampanji za hranu, prijevoz i usluge. Rezultat – 4,6 miliona dolara novca od kampanje završilo u Trumpovom poslovnom carstvu, piše Dnevno.hr..

Kada je 2017. godine postao predsjednik, Trump se nije želio odreći svog biznisa, što znači da je iz Bijele kuće zaradio više novca nego ijedan drugi predsjednik u američkoj historiji. Danas se ponovo želi vratiti na poziciju predsjednika, međutim još uvijek su neka ključna pitanja o njegovom prvom mandatu ostala neodgovorena.

Jedno od njih je i koliko je profitirao od zadržavanja svojih privatnih biznisa nakon što je postao predsjednik. Pojavili su se neki detalji – koliko prihoda je ostvario, koliko je prijavio oporezivog dohotka, čak i neke grube procjene o dobiti za određene godine. Ipak, dubinska četverogodišnja analiza dobiti od poslovanja ostala je misterija – sve do sad.

Trumpovo poslovno carstvo

Trumpove kompanije su od 2017. do 2020. godine zaradile oko 550 miliona dolara, pokazala je to analiza dokumentacije (poreznih prijava, finansijskih izvještaja, obveznica i internih spisa) od kojih je velika količina svjetlo dana vidjela tek nakon što je bivši predsjednik napustio Bijelu kuću.

Za Trumpa, koji je zarađivao još i više prije nego je postao predsjednik, novac je bio ključan. Omogućio mu je da isplaćuje dugove, poboljša svoje posjede, plati svoju djecu i živi kao kralj, istovremeno upravljajući zemljom.

Nedugo nakon što je pobijedio na predsjedničkim izborima 2016. godine, Trump je pristao na nagodbu od 25 miliona dolara kojom su se riješile optužbe da je njegov biznis obrazovanja za profit bio prevara. To je izbrisalo 15 posto njegove procijenjene godišnje dobiti. Dobre vijesti su da je mogao prijaviti 25 miliona dolara gubitka za svoj univerzitet Trump University na poreznoj prijavi.

Poslovanje za vrijeme mandata u Bijeloj kući

Partneri su 2018. godine zbog politike počeli bježati glavom bez obzira od Trumpovog brenda, ali posljedice se nisu osjetile na uredskim zgradama u New Yorku i San Franciscu u kojima Trump drži udjele od 30 posto. Njegov udio profita dosegao je 2018. godine oko 55 milona dolara, više od trećine procijenjene operativne dobiti.

alt

Foto: Guliver (AP Photo/Evan Vucci)

Trumpovi biznisi stabilizirali su se sredinom njegovog predsjedničkog mandata, iako su neke slabe tačke ostale, pogotovo u centrima koji su nešto liberalniji. U New Yorku je dobit pala u Trump Toweru i zgradi 40 Wall Street. U Trumpovom hotelu u Chicagu slabi profit pretvorio se u gubitak, a u DC-ju su se gubici počeli gomilati.

Šest Trumpovih hotela 2020. je godine izgubilo oko 23 miliona dolara, što je gotovo dovoljno da potpuno izbrišu dobitak od 30 miliona dolara koliko su ostvarili između 2017. i 2019. godine. Oslabio je i njegov biznis licenci i menadžmenta: od oko 29 miliona dolara 2017. pao je na samo 4,5 miliona dolara 2020. godine. Uredske zgrade postale su spasitelj u kratkom roku, i to zbog prikupljanja najamnina od najmoprimaca koji su potpisali dugoročne ugovore.

Životni put Trumpovih

Donald John Trump rođen je 14. juna 1946. godine, kao četvrto od petero djece Fredericka i Mary Trump. Kažu da je bio teško dijete. Roditelji su ga poslali na vojnu akademiju, gdje je bio uspješan. Studirao je na univerzitetu Fordham, a poslije u sklopu Univerziteta u Pennsylvaniji završio prestižni poslovni fakultet Wharton.

alt

Melanija i Donald Trump (Foto: Guliver Image/AP Photo/Evan Vucci)

Trumpov otac, sin njemačkih useljenika, bogatstvo je stekao u graditeljstvu. Trump je počeo raditi za oca nakon fakulteta, a ovaj mu je da stane na noge pomogao “malim zajmom od par miliona dolara”. Već 1974. preuzeo je porodični posao i investirao u hotele, kockarnice, golf igrališta i luskuznu stanogradnju. Kasnije ulazi u svijet zabave, prvo licencijama za Miss Amerike i Miss Universe, a potom i svojim ulogama u ‘reality showu’ Pripravnik i njegovom nastavku sa slavnim osobama.

Nije uvijek bio uspješan. Bankrotirao je četiri puta, ali se svaki put nakon restrukturiranja podigao na noge. Forbes mu bogatstvo procjenjuje na četiri milijarde dolara, a Bloomberg na 2,9 milijardi. Razmetljivi Trump, koji živi u raskošnom trospratnom apartmanu na vrhu vlastitog nebodera u New Yorku, tvrdi da vrijedi barem deset milijardi, od čega njegovo ime kao ‘brend’ vrijedi barem polovinu tog iznosa.

Buran ljubavni život

Triput se ženio glamuroznim ženama, a razvodima dvaput završio na naslovnicama. Godine 1977. vjenčao se s češkom manekenkom Ivanom Zelničkovom s kojom ima troje djece, Donalda mlađeg, Ivanku i Erica. Svo troje mu sada pomaže u kampanji.

Od 1993. do 1999. bio je u braku s glumicom Martom Maples. Imaju jedno dijete. Sa slovenskom manekenkom Melanijom Knavs vjenčao se 2005. i također imaju jedno dijete. Na vjenčanju s Melanijom među uzvanicama je bila i Hillary Clinton. Ali baš kao što je promijenio stajališta o abortusu, zdravstvenom osiguranju i kontroli naoružanja, Trump je ne oklijevajući odustao od prijateljstva s bivšom američkom prvom damom i bivšom državnom sekretarkom i sada je ne podnosi.

Djed Donalda Trumpa, Friedrich, kao šesnaestogodišnjak se preselio u New York iz Njemačke. Radio je šest godina kao brijač, a potom je otišao na zapad graditi hotele uz rudnike. Zaradio je pravo bogatstvo na piću, hrani i prostitutkama za rudare.

Uhvatila ga je poznata ‘zlatna groznica’ pa se uputio prema Aljasci. Na putu je doživio brodolom, ali ipak je uspio preživjeti. Kao tridesetogodišnjak htio se vratiti u Njemačku, ali mu je zahtjev za ponovno državljanstvo odbijen jer je izbjegao vojnu obavezu, a nije ni plaćao poreze Njemačkoj. Vratio se u New York, odakle je i započela njegova američka avantura, te je ondje zasnovao svoju porodicu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...