PAKLENI PLAN POLITIČKOG BEOGRADA: Planira li Vučić preseliti Srbe sa Kosova u Sandžak!?

"Poručili smo Vladi Kosova da treba da obrati pažnju na ove informacije i da učini sve da srpsko stanovništvo ostane na sjeveru Kosova", rekla je Biserko.

  • Regija

  • 03. Sep. 2024  

  • 0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako vlast u Beogradu ne namjerava da preseli Srbe sa Kosova.

U objavljenom saopštenju se navodi da su obavijestili Kurtija da se o takvoj mogućnosti govori u Srbiji i naveli da se to treba provjeriti.

"Kao neko ko se bavi pitanjem izbjeglica od 1990-ih, podsjećam da je uvijek bilo glasina koje su kasnije rezultovale egzodusom ili raseljavanjem stanovništva", izjavila je Biserko 2. septembra za Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Poručili smo Vladi Kosova da treba da obrati pažnju na ove informacije i da učini sve da srpsko stanovništvo ostane na sjeveru Kosova", rekla je Biserko.

Prema njenim riječima, na društvu i Vladi Kosova, kao i na civilnim i međunarodnim organizacijama je da provjere koliko je ta informacija tačna.

RSE je pitao portparola Vlade Kosova Përparima Kryeziua kako ova institucija namjerava da postupi sa ovom informacijom, ali do objavljivanja ove vijesti nije dobio odgovor.

Na Kosovu postoji deset opština sa srpskom većinom, raspoređenih sjeverno i južno od rijeke Ibar.

Tačan broj stanovništva nije poznat, jer su Srbi iz četiri opštine na sjeveru - Sjeverne Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića - u velikoj mjeri bojkotovali popis stanovništva, koji je obavljen u proljeće ove godine.

Prema preliminarnim podacima Agencije za statistiku Kosova, objavljenim 12. jula, popisu se odazvalo svega oko 6.500 ljudi na ovih prostora, dok se vjeruje da ih tamo živi na desetine hiljada.

Sjeverni dio, vođen od strane Srbije i njenih paralelnih struktura, ne poštuje odluke Vlade Kosova od kraja rata 1999. godine. Kao rezultat toga, česte su tenzije i protesti Srba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...