BORRELL OPTIMISTIČAN: Ubistvo Sinwara moglo bi donijeti primirje, treba iskoristiti priliku

Snage UN-a moraju se poštovati u cijelom svijetu, možda se misija UNIFIL-a mora preispitati, ali prva stvar koju treba učiniti je prekid vatre – izjavio je Borrell

  • Svijet

  • Prije 3h  

  • 0

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell izjavio je u subotu da je prekid vatre prioritet na Bliskom istoku i da bi ubistvo čelnika Hamasa Yahye Sinwara od izraelskih snaga moglo povećati izglede za njegovo postizanje.

“Nakon ubistva Sinwara otvorena je nova perspektiva, i moramo je iskoristiti za postizanje primirja, oslobađanje preostalih (izraelskih) talaca i traženje političke perspektive”, kazao je novinarima Josep Borrell, šef evropske diplomatije, na sastanku ministara odbrane G7 u Napulju.

Također je rekao da bi mirovna misija UN-a u Libanonu, poznata kao UNIFIL, mogla biti ojačana, dok se našla na udaru kritika u sukobima između Izraela i njegovog libanskog neprijatelja Hezbollaha.

“Snage UN-a moraju se poštovati u cijelom svijetu, možda se misija UNIFIL-a mora preispitati, ali prva stvar koju treba učiniti je prekid vatre – izjavio je Borrell, dodajući da će Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda donositi odluke o UNIFIL-u”, prenosi Reuters.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...