SJEVERNA KOREJA SPREMNA ZA VELIKI RAT: PyongYang tvrdi da je mobilizacija kompletno završena

Vlasti u PyongYangu tvrde da su pronašle dijelove stranih letjelica na teritoriji države.

  • Svijet

  • Prije 3h  Prije 3h

  • 0

Sjeverna Koreja spremna je za veliki rat, tvrdeći da je pronašla dijelove srušenog južnokorejskog vojnog drona i zaprijetila uzvraćanjem i podvukla činjenicu da je mobilizacija već kompletno završena.

Prema informacijama državne novinske agencije KCNA, dron je vjerovatno korišten za bacanje letaka iznad glavnog grada. Ranije ovog mjeseca, slični dronovi primjećeni su dok su raspršivali "političku propagandu i klevete".

KCNA je upozorila da će, ukoliko se potvrdi kršenje teritorijalnog zračnog prostora, to biti shvaćeno kao ozbiljna vojna provokacija.

"Takvo kršenje će dovesti do objave rata i trenutnog uzvratnog napada", naglašava agencija.

Kim Jo Džong, sestra sjevernokorejskog lidera, tvrdila je da PyongYang ima "jasne dokaze" o narušavanju zračnog prostora. Južna Koreja, međutim, nije potvrdila da su njeni dronovi prešli granicu, a portparol Združenog generalštaba Vojske Južne Koreje izjavio je da "Sjeverna Koreja treba da razjasni" situaciju.

Rastuće tenzije između Koreja

Sjeverna Koreja spremna je za veliki rat i koristi neprijateljsku retoriku prema Južnoj Koreji. PyongYang je nedavno uništio dijelove puteva koji vode ka jugu, obećavajući da će "potpuno odvojiti" dvije zemlje.

Krajem januara, Kim Jong-un je predložio da se odustane od dugogodišnje posvećenosti ponovnom ujedinjenju, nazivajući Južnu Koreju "glavnim neprijateljem".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...