AKTIVAN ŽIVOTNI STIL I UMJERENOST U SVEMU: Tri tajne dugovječnosti čovjeka koji je doživio 108 godina

Vozio je bicikl do svoje 99. godine, a nakon toga je koristio sobni bicikl do svoje 105. godine.

  • Zdravlje

  • Prije 5h  Prije 5h

  • 0

Sve umjereno. Vjerojatno ste ovu izreku čuli mnogo puta, ali ste je u suvremenom životu gdje je sve dostupno odbacili od sebe.

No priča o Martinu McEvillyju, koji je preminuo prošle sedmice u dobi od 108 godina, mogla bi vas natjerati da opet dobro promislite nad svojim načinom života.

McEvilly, koji se do smrti smatrao najstarijim živućim čovjekom u Irskoj, na svoj 108. rođendan, otkrio je svoje tri tajne dugovječnosti.

McEvilly je rođen 1916. u Rosscahillu, malom selu u Galwayu s 300 stanovnika. Bio je najmlađi od 11 djece, i iako su mnogi od njegove braće i sestara živjeli u svojim 90-ima, on je bio jedini stogodišnjak, prema GalwayBeo. Njegova supruga Kathleen također je uživala u dugom životu, preminula je prije tri godine u 97. godini.

McEvilly je naveo svoj aktivan životni stil kao faktor koji pridonosi njegovoj dugovječnosti. Kao prvo, dobio je obiteljsku farmu od 30 hektara, kojom je upravljao, izvijestio je Galway Advertiser. Također je radio poslove na otvorenom koji su bili usmjereni na prirodu.

"Normalni dan započeo bi u cik zore, hraneći svoje životinje, provodeći dan na farmi sa svojim sinom Mickeyjem. U vrijeme ručka, otišao bi u brzi posjet kući gdje bi njegova voljena žena Kathleen pripremila obrok, a zatim bi se Martin vratio na farmu na ostatak dana, što je često uključivalo vožnju biciklom do lokalne trgovine", podijelio je Galway Advertiser.

Stogodišnjak je također uživao putujući po cijeloj Irskoj, a posjetio je čak i SAD i Australiju u svojim 80-ima.

I ništa ga nije držalo aktivnijim od ljubavi prema biciklizmu. Nikada nije posjedovao auto; umjesto toga, vozio je bicikl do svoje 99. godine. Nakon toga je koristio sobni bicikl do svoje 105. godine.

Osim što je ostao aktivan, McEvilly je također rekao da mu je vjera pomogla da živi dug i sretan život.

"Vjera mu je bila jako važna", rekao je njegov sin Pat za GalwayBeo.

Konačno, McEvilly je rekao da mu je njegova filozofija “sve umjereno” pomogla da doživi 108.

Kada je prije svog 108. rođendana razgovarao s Irish Independentom, rekao je da nikada nije jeo nakon 19 sati te da je konzumirao tri čaše Guinnessa samo nedjeljom navečer. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...