PACIJENT SE ŽALIO NA BOLOVE: Pogledajte šta su mu ljekari pronašli u crijevima

Naime, 23-godišnji muškarac stigao je u bolnicu žaleći se na želučane probleme koji traju već tri dana.

  • Zdravlje

  • 17. Okt. 2024  

  • 0

Doktori u bolnici Fortis u New Delhiju u Indiji došli su do šokantnog otkrića tokom rutinskog zahvata u tankom crijevu pacijenta koji je patio od jakih bolova u stomaku i probavnih smetnji, piše Dnevno.hr.

Naime, 23-godišnji muškarac stigao je u bolnicu žaleći se na želučane probleme koji traju već tri dana.

Nakon što je konzumirao uličnu hranu s noćne tržnice, osjetio je intenzivan bol i poteškoće s probavljanjem hrane.

“Posljednja dva do tri dana pacijent je patio od probavnih smetnji i nadutosti nakon uzimanja hrane”, rekao je Shubham Vatsya, jedan od ljekara u bolnici.

Sumnjajući na trovanje hranom, ljekarski tim odlučio je izvesti endoskopiju gornjeg gastrointestinalnog trakta (GI) kako bi dodatno istražio. Međutim, ono što su pronašli tokom postupka bilo je potpuno neočekivano: živog žohara dugog 3 cm koji je boravio u pacijentovom tankom crijevu.

alt

Žohar u crijevu pacijenta, Screenshot/X

Brza ljekarska intervencija

“Tokom rutinskog pregleda slučajno smo uočili žohara”, objašnjava Vatsya i dodaje da je čak i ljekarski tim bio iznenađen kako je kukac preživio netaknut u tijelu pacijenta. Djelujući brzo, ljekari su uklonili žohara s pomoću endoskopa opremljenog usisnim kanalom.

“Aktivirali smo dugme za usisavanje na dubini, učinkovito usisavajući žohara u usisni kanal, što je dovelo do njegovog uklanjanja iz tijela i spašavanja čovjekovog života”, objasnio je Vatsya i naglasio da je ostavljanje žohara unutra moglo dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući zarazne bolesti.

Što se tiče načina na koji je kukac završio u crijevima pacijenta, ljekar nagađa da se žohar možda uvukao u čovjekova usta dok je spavao ili ga je možda nesvjesno progutao dok je jeo na noćnoj tržnici.

Ovaj slučaj naglašava važnost brzog medicinskog djelovanja u tako rijetkim i neočekivanim situacijama, jer se pravodobnom intervencijom mogu spriječiti opasne zdravstvene komplikacije za pacijenta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...