DAVOR IVO STIER, ŠEF IZASLANSTVA EU ZA BiH: „Ne postoji članica NATO-a koja bi u ovom trenutku dala članstvo…“

Treći bitan element je unutarnjopolitička situacija koja se tokom četiri godine rata mijenjala.

  • Regija

  • Prije 2h  

  • 0

Gosti emisije "U mreži Prvog" Tonino Picula iz SDP-a i Davor Ivo Stier iz HDZ-a analizirali su "Plan pobjede", odnosno plan za završetak rata ukrajinskog predsjednika Zelenskog. Što on podrazumijeva i koja bi u njemu bila uloga Europske unije? 

Tonino Picula rekao je kako Plan pobjede u pet tačaka poziva na ozbiljne razgovore. Smatra da se radi o ambicioznom planu koji je proizvod trenutnog stanja na bojištu, ali i situacije u međunarodnoj zajednici. Rat ulazi u četvrtu godinu i odnos prema ruskoj invaziji na Ukrajini u nekim dijelovima svijeta doživljava promjene. Treći bitan element je unutarnjopolitička situacija u samoj Ukrajini koja se tijekom četiri godine rata mijenjala.

-Ostvarivost plana u ovom trenutku nemoguća je u opsegu koji bi predsjednik Zelenski htio, ustvrdio je Picula.

Davor Ivo Stier ističe kako Zelenski želi prevenirati da Ukrajina prihvati određene teritorijalne gubitke.

- Mislim da je jasna poruka da za Ukrajinu to ne dolazi u obzir, a i za međunarodni poredak je važno da putevi miru ne idu time da se nagradi agresora, ne samo zbog situacije u Ukrajini nego i zbog presedana koji bi se mogao stvoriti. Time bi se ohrabrivalo svakog agresora da se isplati imati vojni napad na neku zemlju, rekao je Stier.

Picula je naglasio kako nije isto dobiti poziv u obrambeni savez kao što je NATO i dobiti poziv za članstvo u Europskoj uniji, koja je politički entitet, a nema u prvom planu obrambeni karakter.

- NATO je jedna vrsta političkog deklariranja što se tiče Ukrajine jer ona sebe želi čvrsto usidriti u zapadni obrambeni savez. Oni koji ovoga trenutka kažu NE Ukrajini, prije svega SAD i Njemačka, neće javno odbaciti takav zahtjev, međutim naravno da će morati naći načina kako da to privremeno NE Ukrajini kompenziraju poštujući neke druge elemente Plana pobjede. Primjerice, Ukrajina je trenutno najviše zainteresirana da se ukine embargo da korištenje zapadnih vojnih sustava za udare u dubini ruskog teritorija, odnosno i bolja opskrba Ukrajine modernim sustavima naoružanja koji su proizvedeni na zapadu, rekao je Picula.

Stier: Zapad ne želi izravnu konfrontaciju NATO-a i Ruske Federacije


Drugi članak Plana pobjede naglašava potrebu prenošenja rata na ruski teritorij. Stier naglašava kako se prema međunarodnom pravu Ukrajina kao zemlja koja je napadnuta ima pravo braniti time što će udarati na dijelove teritorija agresora.

- Jasno je da zapad ne želi izravnu konfrontaciju NATO-a i Ruske Federacije, jer bi to naravno dovelo do izravne konfrontacije nuklearnih sila, to se želi izbjeći, ali daje potporu Ukrajini da se može obraniti od ruske agresije, kazao je Stier.

Treći članak Plana se odnosi na nenuklearno odvraćanje, a četvrti se odnosi na ukrajinsko korištenje prirodnih resursa poput urana, titana i litija. Zelenski ne želi da ti resursi pripadnu Rusima.

Picula je rekao kako Ukrajina želi prije svega naglasiti koliko ona može biti važna za funkcioniranje saveza u kojima želi biti član jednog dana.

- Ona podsjeća da je to velika država, da ima dosta prirodnih bogatstava, ali u petoj točki zapravo Zelenski nudi da ukrajinski vojnici očvrsnu u borbama protiv ruskog agresora. Ovog trenutka mogu biti spremni da ispune svoju savezničku dužnost braneći bilo koju drugu članicu NATO saveza koju eventualno napadne Ruska Federacija. Zelenski pokušava s obje strane znaka jednakosti izbalansirati svoje zahtjeve, rekao je Picula.

Stier je rekao kako ne postoji članica NATO-a koja bi u ovom trenutku dala Ukrajini članstvo u NATO- upravo zato da se izbjegne direktna konfrontacija s Ruskom Federacijom.

-To ne znači da zemlja koja ne kontrolira svoj teritorij u potpunosti, ali koja ima određeni funkcionirajući mirovni ugovor, ne može biti članica. To ne može biti prije mirovnih pregovora nakon ovog rata, ali neke druge garancije da će Ukrajina imati potporu zapada da se može obraniti od ruske agresije je to što u krajnjoj liniji može dovesti do toga da Moskva kaže sad smo spremni na pregovore, rekao je Stier.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...