SVE ĆE BITI JASNO: Ko će u Parlamentu glasati za sumnjiv izbor - favorita Trojke i kćerku Čovićevog kuma?

Ignorisana su upozorenja Ambasade SAD-a i zahtjev za preispitivanje postupka.

  • Politika

  • Prije 2h  

  • 0

Predstavnički dom Parlamenta FBiH na dvodnevnom zasjedanju zakazanom za sutra i prekosutra (22. i 23. oktobar) trebao bi imenovati generalnog federalnog revizora i njegovog zamjenika.

Kako su političke stranke, nakon prošlogodišnje podjele „političkog plijena“ unaprijed i zacrtale, na ove dvije čelne funkcije bi trebale doći osobe koji su favoriti Naše stranke i HDZ-a BiH.

Mirza Kudić i Nina Džidić

U materijalu koji je već otišao poslanicima Predstavničkog doma istaknuta su dva imena za koja bi oni trebali glasati i to Mirza Kudić (prijedlog za generalnog revizora) i Nina Džidić (prijedlog za zamjenicu generalnog revizora).

Oba kandidata, kako je vidljivo u njihovim biografijama priloženim u dokumentaciji nemaju ni iskustvo ni certifikate javnih ovlaštenih revizora, a ipak su „dospjela“ na prvo odnosno drugo mjesto rangliste svih kandidata. Na toj ranglisti Kudić ima 55, a Džidić 54 boda.

Zanimljivo, u navedenoj dokumentaciji nisu priložene biografije drugih kandidata, a jasno je i zbog čega.

altFaksimil rangliste kandidata za glavne revizore

Naime, u dokumentaciji koja se rasprostire na 21 stranu, a koja je također otišla poslanicima, ne postoje obrazloženje o tome kako je zajednička komisija oba doma za provođenje procedure u vezi imenovanja generalnog i zamjenika generalnog revizora bodovala kandidate. U navedenoj komisiji bili su Dragan Mioković, Delfa Dejanović, Adnan Efendić, Amra Babić, Tomislav Mandić i Dragana Damjanović.

Tako je, između ostalog, bilo nejasno kako su Kudić i Džidić bili na vrhu rangliste, a primjerice Božo Vukoja iz revizorskog društva UHY Revident, koji je ovlašteni javni i interni revizor sa bogatim domaćim i međunarodnim iskustvom, te koji je na listi eksperata revizora Komisije za vrijednosne papire FBiH bio tek deseti na ranglisti.

Nešto slično se, primjerice, može reći i za Miu Buljubašić rukovoditeljicu Sektora za razvoj, metodologiju i upravljanje kvalitetom Ureda za reviziju institucija u FBiH, koja također ima međunarodni certifikat javnog ovlaštenog revizora.

Mioković na više strana

Nakon što je pomenuta komisija napravila ranglistu, predsjedavajući Predstavničkog doma Dragan Mioković (Naša stranka), koji je i član te komisije, uputio je tu ranglistu predsjednici FBiH Lidiji Bradari (HDZBiH), koja je izabrala prva dva kandidata s te liste i uputila svoju odluku opet Miokoviću, kao čelniku Predstavničkog doma.

Mioković, potom, odluku predsjednice FBiH upućuje na Komisiju za izbor i imenovanje, gdje je on, također, član! Osim Miokovića, ovu komisiju čine još i Mladen Bošković, koji je Miokovićev zamjenik u rukovodstvu Predstavničkog doma, zatim Elzina Pirić, Petar Galić, Senad Subašić, Dajana Frljić, Aner Žuljević, Goran Opsenica, Irfan Durić te Rasim Smajlović. I ova komisija je u konačnici većinom glasova, slijedila političke upute te je Kudića i Džidić predložila za čelne pozicije u Uredu za reviziju institucija.altPripremljena odluka za imenovanje Kudića i Džidić

Sve ovo se desilo uprkos pisanju Fokusa i drugih medija koji su ukazali na politički kontaminiran proces izbora glavnih revizora FBiH. Kako je Fokus objavio Kudić je višegodišnji službenik u Parlamentu FBiH, dok je Džidić kćerka ranijeg višegodišnjeg zamjenika generalnog revizora FBiH Branka Kolobarića odnosno kuma predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Šta su poručili iz Ambasade SAD

A da stvar bude još gora, sve ovo se desilo i uprkos upozorenju odnosno zahtjevu Ambasade SAD-a u BiH da se preispita cijeli proces.

Podsjetimo, kako su iz Američke ambasade poručili u izjavi za Fokus, „Ured za reviziju je nepolitičan i ne smije podržavati ili biti u vezi sa bilo kojom političkom strankom“.

-Pozivamo Parlament FBiH da preispita proces imenovanja iz ove perspektive. i da članovi Parlamenta odobre imenovanja samo ako su uvjereni da su kandidati odabrani na temelju svojih kvalifikacija, a ne političkih pripadnosti. Sve suprotno tome, direktno potkopava pravilno funkcioniranje i kredibilitet Ureda za reviziju – jasan je stav Američke ambasade koji nam je dostavljen iz Ureda za odnose s javnošću ove međunarodne institucije – rekli su ranije iz Ambasade SAD-a za Fokus.

Ne samo da se spomenute komisije, zatim rukovodstvo Parlamenta FBiH kao i sama predsjednica FBiH, nisu obazirali na poruke Američke ambasade, već, kako nam je potvrđeno iz više izvora, uopće nisu odgovarali na zahtjeve više stranaka u postupku koji su upućivali prigovore, te koji su tražili obrazloženja o načinu bodovanja kandidata.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...