JOVANKA JE IMALA SAMO JEDNU ŽELJU PRIJE SMRTI: Umrla je u bijedi, ispraćena ovom pjesmom

Poslije Titove smrti, Jovankin život se potpuno promijenio. Cijela njena imovina je nacionalizirana, a stavljena je i u kućni pritvor.

  • Regija

  • Prije 15h  

  • 0

Jovanka Broz preminula je prije jedanaest godina, a na vječni je počinak ispraćena je uz taktove pjesme “Bella, ciao”, što je bila njena posljednja želja, piše Dnevno.hr.

Žarko Jokanović, koji je napisao i knjigu o Jovanki Broz “Moj život, moja istina”, osvrnuo se na odabir pjesme kojom je Jovanka željela biti ispraćena.

“I dok su je iz grobnice života spuštali u novi dom nezaborava, muzika iz pjesme talijanskih partizana, pjesme koja je postala simbol otpora, pratila je na tom posljednjem putu. Pjesma je nastala šezdesetih godina prošlog vijeka, u vrijeme kada je Jovanka imala nepunih 40 godina, a njen autor do danas je ostao nepoznat. Pjevali su je svi anarhistički, komunistički i socijalistički borci, kao i čitav ljevičarski antifašistički pokret otpora u Italiji”, napisao je Jokanović.

Život poslije Tita

“Bella, ciao” bila je “himna partizana”, ali je širom svijeta vrlo brzo prepoznata kao simbol borbe protiv nepravde ili kako su je mnogi opisali “pjesma slobode duha, želje za sveopćom slobodom”.

Podsjetimo, poslije Titove smrti, Jovankin život se potpuno promijenio. Cijela njena imovina je nacionalizirana, a stavljena je i u kućni pritvor. Živjela je u staroj i zapuštenoj vili na Dedinju, u kojoj je krov prokišnjavao, a grijanja nikada nije bilo.

Jovanka je preminula 2013. godine i sahranjena je uz vojne počasti u Kući cvijeća u Beogradu, uz prisustvo državnog vrha, diplomatskog kora, nekoliko desetina izaslanika antifašističkih udruženja iz cijele bivše Jugoslavije, kao i više tisuća građana koji su željeli odati počast udovici nekadašnjeg doživotnog predsjednika SFRJ, Josipa Broza Tita.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...