OSA POTVRDILA ONO ŠTO JE NEŠIĆ KATEGORIČNO NEGIRAO: U zadnja tri mjeseca u BiH su boravili instruktori koji su vršili obuku mladih za NEREDE

Moldavska policija je 17. oktobra navela da je pod istragom više od stotinu mladih osoba koje su prošle obuku za nerede u Rusiji i Srbiji i BiH. Četiri osobe su uhapšene 16. oktobra.

  • Vijesti

  • Prije 5h  Prije 4h

  • 0

Parlamentarna komisija za nadzor rada nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine (OSA) je neformalno informirana o podacima koje ta agencija ima o grupi osoba koje su u proteklih 90 dana boravile u BiH, a za koje moldavska policija navodi da su povezane s obukama mladih da izazivaju nerede u Moldaviji, potvrdilo je za RSE troje članova Komisije.

Sastanak Komisije održan je u ponedjeljak, 21. oktobra.

Moldavska policija je 17. oktobra navela da je pod istragom više od stotinu mladih osoba koje su prošle obuku za nerede u Rusiji i Srbiji i BiH. Četiri osobe su uhapšene 16. oktobra.

Navodi se da se sumnjiče da su planirali "destabilizacije" Moldavije nakon izbora i referenduma 20. oktobra. Referendum o integraciji Moldavije u Evropsku uniju (EU) prošao je s vrlo tijesnom podrškom birača, usred navoda o ruskom miješanju kako se to ne bi dogodilo.

Obavještajna agencija Moldavije uspjela je identificirati 11 stranih državljana koji su, kako piše u saopćenju, kao instruktori pružali pomoć kampovima za obuku u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Šef moldavske policije je rekao da je mrežu financirao Rusiji prijateljski nastrojeni odbjegli oligarh Ilan Shor, koji se traži u Moldaviji zbog umiješanosti u krađu oko milijardu dolara iz bankarskog sustava bivše sovjetske republike prije desetak godina.

Ilija Cvitanović, zastupnik i predsjedatelj Komisije za nadzor rada OSA-e, za RSE je rekao da je na pitanje o informacijama iz Moldavije od čelnika Agencije dobio odgovor "da su se događale u proteklih 90 dana s prekidima aktivnosti osoba u BiH koje su predmet istrage i treba da se utvrdi s kojim ciljem su tu radile".

Cvitanović je rekao da su dobili samo osnovne informacije i da je riječ o nekoliko osoba, bez preciznog broja.

"Ovo je istraga i ona će se provesti do kraja i mi ćemo vrlo brzo imati punu informaciju i za javnost", rekao je Cvitanović.

Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Parlamentu BiH i član Komisije, potvrdio je da su dobili osnovnu informaciju.

"Nismo dobili detalje jer se okolnosti utvrđuju. Tek treba utvrditi na koji način i s kojim ciljem su te osobe djelovale", rekao je Mehmedović.

Članica Komisija zastupnica Sabina Ćudić je navela "da će više informacija biti poznato u naredne dvije sedmice".

"Bilo je govora o tome, ali čekamo operativne podatke od OSA-e", rekla je Čudić.

Ranije je Ministarstvo sigurnosti BiH odbacilo navode Moldavije kao netačne.

Cvitanović je za RSE rekao da Ministarstvo sigurnosti i ministar Nenad Nešić nemaju te podatke jer "ni na koji način nemaju operativne nadležnosti nad radom OSA-e".

U videu koji navodno prikazuje scene iz kampa za obuku na Balkanu, prikazani su mladići kako uče izrađivati eksploziv i koristiti dronove.

Prema podacima policije, mladići su 20-godišnjaci, a u Rusiju na obuke su putovali od juna do oktobra. Neki od njih dodatno su obučavani u kampovima u Srbiji i BiH ruskih privatnih vojnih skupina Ferma i Wagner, saopćile su vlasti Moldavije.

Policija je objavila snimke skrivenih kamera navodnih treninga u Rusiji, Srbiji i Bosni i Hercegovini, na kojima se vide mladi ljudi u učionici dok "treniraju proteste" i uzvikuju slogane poput "naš jezik je ruski", "bez dvostrukog državljanstva", "mi ne želimo u Europu".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...