POLITIČKI TRILER NA ISTOKU EUROPE: Ruski pakleni plan nije uspio, samo 5.000 glasova zemlju dijeli od cilja...

Kremlj je, u međuvremenu, odbacio optužbe o kupovini glasova.

  • Evropa

  • Prije 3h  

  • 0

Moldavska predsjednica Maia Sandu osudila je u noći na ponedjeljak "napad bez presedana na demokraciju", nakon što je, u tom trenutku, na referendumu vezanom uz ulazak u EU kao ustavno-strateškom cilju zemlje, jasno pobjeđivao odgovor "ne".

Naime, nakon gotovo 90 posto prebrojanih glasova, odgovor ‘ne‘ na referendumsko pitanje o unošenju u ustav strateškog cilja zemlje da uđe u EU dobio je 53.9 posto glasova, prema podacima moldovskog izbornog povjerenstva.

Takav je odgovor bio iznenađenje za mnoge jer su nedavna ispitivanja javnog mnijenja pokazivala da je čak 63 posto građana Moldavije za europsku orijentaciju zemlje i distanciranje od Moskve.

No, u narednih nekoliko sati usllijedila je neviđena politička drama. Naime, nakon 97 posto prebrojanih glasova razlika se spustila na 50,18 posto za proruski orijentirani "Ne" te 49,82 posto za proeuropski orijentirani "Da".

U ovom trenutku razlika je na nacionalnoj razini manja od 5.000 glasova, kako stoji na stranicama moldavskog izbornog povjerenstva.

“Kriminalne grupe, djelujući u dogovoru sa stranim silama, neprijateljskim prema našim nacionalnim interesima, napale su našu zemlju desetinama miliona eura, lažima i propagandom” kako bi “zarobile našu zemlju u neizvjesnosti i nestabilnosti”, rekla je europski orijentirana predsjednica Maia Sandu novinarima u Kišinjevu, javlja AFP.

Kako piše BBC, referirajući se na raširene optužbe o kupovini glasova, iza čega navodno stoji Rusija, Sandu je također kazala da njena vlada ima "jasne dokaze" da je kupljeno 300.000 glasova, što je nazvala prevarom bez presedana.

"Čekamo konačne (izborne) rezultate i odgovorit ćemo snažnim odlukama", navela je Sandu.

Kremlj je, u međuvremenu, odbacio optužbe o kupovini glasova.

Istodobno su se s referendumom održavali i predsjednički izbori, a rezultati pokazuju da je Sandu vodeća u prvom krugu, no nije uspjela osigurati pobjedu i natpolovični broj glasova. Drugi je Aleksandr Stoianoglo, kojega podupiru proruska Stranka socijalista, koji je dobio skoro 30 posto, više nego se očekivalo.

Moldavsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da se glasanje moralo produžiti u Moskvi te na dva izborna mjesta u Rumuniji i jednom u Francuskoj zbog velikog broja birača.

Na birališta se odazvalo 51 posto birača do trenutka njihova zatvaranja u 21 sat te je na temelju toga referendum valjan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...