UZOR PRIVREDNE STABILNOSTI I INOVATIVNOSTI: Po predsjednici Evropske centralne banke to je ova država

"Naš cilj je da postignemo stabilnu stopu inflacije od dva posto".

  • Ekonomija

  • Prije 4h  Prije 4h

  • 0

Predsjednica Evropske centralne banke Christine Lagarde u intervjuu za 24ur nakon sjednice Vijeća ECB-a istakla je da vidi Sloveniju kao uzor privredne stabilnosti i inovativnosti.

"Slovenija, uprkos svojoj maloj veličini, ističe se kao primjer uspješne privredne politike unutar Eurozone. Njen glas se čuje na evropskoj sceni, a istovremeno se brzo prilagođava globalnim promjenama i izazovima, što joj omogućuje konkurentnost u dinamičnoj evropskoj privredi", rekla je Lagarde.

Lagarde je u intervjuu izrazila zadovoljstvo napretkom u suzbijanju inflacije, koja je prije dvije godine dostigla rekordnih 10,6 posto.

"Naš cilj je da postignemo stabilnu stopu inflacije od dva posto", naglasila je, dodavši da taj cilj mora biti utemeljen na održivim osnovama, što znači da ne smije biti samo kratkoročan.

"Stabilna inflacija je temeljni cilj ECB-a, jer je ključna za dugoročnu ekonomsku stabilnost", dodaje.

Uprkos svojoj veličini, Slovenija se ističe po ekonomskoj uspješnosti u odnosu na ostale članice Eurozone. Lagarde je posebno pohvalila slovenačku ekonomiju, koja već neko vreme bilježi višu stopu rasta od prosjeka Eurozone.

Također, Slovenija ima jednu od najnižih stopa inflacije i nezaposlenosti, što joj omogućuje veću stabilnost u poređenju s drugim evropskim privredama.

Na pitanje o slovenačkom uticaju na evropske monetarne odluke, Lagarde je naglasila da u upravnom veću ECB-a nema manjih ili većih država, već sve članice jednako doprinose svojim mišljenjima.

"Slovenija je važan član Eurozone i njen se glas čuje", poručila je.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...