ODMOTAVA SE KLUPKO MISTERIJE: Ukradeno više od 200 hiljada eura u pljački vile Nikoline Pišek, radnici obezbjeđenja ispričali šta su vidjeli tu noć...

Nastala mala drama u sudnici

  • Hronika

  • Prije 3h  

  • 0

"Majmuni, sad ćete vi vidjeti", "Sad će doći moji prijatelji pa će vas isprebijati", govorio je pokojni Vidoje Ristović obezbjeđenju ispred unajmljene vile prije četiri godine, a onda mu se pridružila supruga Nikolina Pišek, koja je bila još gora: "Pacovi, spavate u grmlju", "Evo vam pare, samo se maknite", vikali su oboje, psovali i prijetili...

Tako su barem danas pred Općnskim sudom u Splitu svjedočila dva pripadnika obezbjeđenja koje je angažovao vlasnik vile u Kaštelima, na padinama Kozjaka, slovenački državljanin Rok Gale, kako bi iz luksuznog objekta izbacio bračni par Ristović, njihovu kćerku i pomoćnicu, piše Kurir.

A zbog proceduralnih razloga od početka je krenula glavna rasprava u postupku koji se vodi upravo protiv Gale, i to zbog krađe novca, satova i drugih dragocjenosti vrijednih više od 300.000 eura. Prema optužnici, Gale je u noći s 30. na 31. jula 2020. godine iskoristio situaciju dok je bračni par Ristović i njihova djeca bili odsutni iz vile za odmor, koju su unajmili za period od 19.jula do 1. augusta, pa je neovlašteno ušao u vilu.

Plijen koji je navodno odnio bio je više nego obiman: u optužnici se navodi najmanje 63.000 eura u gotovini, muški sat Cvstos, vrijedan 18.000 eira, zlatni muški sat Pierre Kunz, vredan 25.000 eura, sat Rolex Sky Dweler Rose Gold, vriedan 35.000 eura, narukvicu Cartier Love s brilijantima, vrijednu više od 40.000 eura, ženski prsten Cartier Panthere, koji vredi 24.000 eura, i ženski prsten Chopard, vredan čak 65.000 eura.

Dvojica radnika obezbjeđenja su govorili o onome što su vidjeli i doživjeli te večeri, no naravno da nisu mogli znati je li Gale koji sat ili dan prije njihovog dolaska već ulazio u svoju vilu koja je u tom trenutku bila u najmu Ristovića. No, njihovo svjedočenje je, uz brojne mahom nebitne detalje, bitno iz barem jednog razloga: obojica su prilično uvjereni i izričito su potvrdili kako niko sa strane Ristovića, ni njihova kćerka ni pomoćnica, nije u tih nekoliko sati dok je trajala drama, spominjao nestale dragocjenosti. Barem oni to nisu čuli, a bili su praktično cijelo vrijeme uz njih...

Današnje ročište ponudilo je i još nekoliko zanimljivosti. Optuženi je u međuvremenu promijenio prebivalište, sada živi u Sarajevu. Prvi svjedok je ujedno nekadašnji uspješni bokser, hrvatski olimpijac i vlasnik firme za obezbjeđenje, kojeg je prije dvadesetak godina ispred sinjske diskoteke iz pištolja pokušao ubiti nezadovoljni gost.

"Našli smo se s vlasnikom vile nekoliko stotina metara prije ulaza. Već ranije nas je kontaktirao da bi moglo biti problema s gostima u vili, kazao je da su remetili javni red i mir i da će trebati našu intervenciju. Ušli smo u prizemlje, pokazao nam je bazen i ljetnu kuhinju, i odatle smo čekali njihov dolazak jer se vidi put. Kad su došli, odmah je bio neprijatan, vikao je, psovao, prijetio, ali mi smo mu rekli da radimo svoj posao i da ne može dalje proći. Počeo je nešto tražiti po autu, bilo je upitno hoće li to završiti normalno, jer sam mislio da traži oružje...", jasno je zbog čega nije bilo svejedno Vedranu Đipalu, vlasniku firme za obezbjeđenje.

No nije, već je s mobilnog telefona pozvao nekog riječima "halo, braćo, dođite vamo".

"Prijetio je i da će pozvati generala Gotovinu... Ubrzo su stigla dvojica bajkera, i oni su pitali šta radimo, i njima smo rekli 'svoj posao' i da ne mogu dalje prići vili. Kako je vlasnik pozvao policiju, stigla je i patrola pa su se ta dvojica bajkera izgubili. Nakon pregovora, jedan policajac i ja smo ušli u vilu s djevojkom i tom ženom, uvijek smo bili zajedno, kako bi iznijeli sve stvari. Niko cijelo to vrijeme nije prigovorio da nešto nedostaje, da nema nekih stvari", nastavio je opisivati intervenciju bivši bokser Đipalo.

Potvrdio je da su bili u radnoj opremi sa legitimacijom, kao i da je dao iskaz o cijelom slučaju načelniku Policijske stanice Kaštela, ali da je dao iskaz i zbog prijave Roka Gale, koji je prijavio Vidoja Ristovića zbog prijetnji izrečenih te večeri. Takođe je potvrdio da je Gale imao alat za mijenjanje brave na ulaznim vratima vile te je tada i promijenio bravu.

Taj detalj s izmjenom brave je ispao problematičan pri svjedočenju Borisa J., drugog člana obezbjeđenja angažovanog te večeri.

- Kako ste ušli u vilu? - pitala ga je sudija nakon što je uvodni dio bio više-manje identičan Đipalovom svjedočenju.

Normalno - odgovorio je svjedok.

Šta vama to znači, ‘normalno‘?

Normalno. Kroz vrata, gazda je otvorio vrata... I zamijenio bravu.

E, tu je nastala mala drama u sudnici, jer se optuženi Rok Gale uključio primjedbom (kako bi tako ušlo u zapisnik) da svjedok "nije rekao ključem sam otvorio!"

Ne sjećam se tačno! - odmah je reagovao svjedok. 

Svjedok mijenja iskaz na intervenciju optuženog, upozorite ih! - skoro je povikao advokat koji zastupa oštećene.

- Ne mogu sa sto posto sigurnosti odgovoriti... - nastavio se nećkati Boris J. oko tog detalja je li Gale ušao u svoju vilu koju je dao u najam Ristovićima prvo otvorivši vrata ključem ili je vrata otvorio nakon što je alatom promijenio bravu.

Posebno je zanimljivo bilo na samom početku, kada je advokat Dragan Mijoč koji brani Galu, podnio sudu vrlo zanimljiv dokazni prijedlog.

- Predlažem da se od strane navodno oštećene zatraži carinska potvrda o unosu vrijednih stvari iz jula 2020. godine. Naime, svaki stranac pri ulasku u RH iz država koje nisu u EU mora prijaviti svu vrijednu imovinu i za to se dobije potvrda. Tražim od navodno oštećene ili Carinske uprave da odgovore da li je u julu 2020. godine Vidoje Ristović prijavio unos bilo kakvih vrijednih stvari, a što bi svakako bile stvari iz optužnog akta - konkretan je bio advokat Mijoč.

Nije to jedini ‘kec u rukavu‘ odbrane! Nekadašnji svekar Nikoline Pišek, Viktor Ristović zvani Miša Grof, dao je izjave medijima kako smatra da je ovaj slučaj ‘namješten‘, da nikakve dragocjenosti nisu ni ukradene. Zbog toga se očekuje njegov dolazak na splitski sud (lošeg je zdravlja pa je taj dio upitan), a u međuvremenu je odbrana ovjerila njegova saznanja u tom smjeru kod javnog bilježnika u Beogradu gdje Miša Grof živi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...