IGK TRAŽI REAKCIJU OHR-a: Izjava Željke Cvijanović još jedan dokaz opasnih antiustavnih i antidržavnih...

IGK naglašava da je ranije podnio krivičnu prijavu protiv Željke Cvijanović zbog negiranja genocida u Srebrenici i negiranja države BiH te da je Tužilaštvo BiH odgovorilo da ne postoji sumnja da je počinila krivično djelo

  • Politika

  • Prije 3h  

  • 0

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) zatražio je od visokog predstavnika i Vijeća za implementaciju mira (PIC) da razmotri, kako navodi, antiustavno djelovanje člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, koja je državu BiH nazvala "kobajagi državom".

Napominju da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine utvrdilo Prijedlog zakona o državnoj imovini po kojem je država Bosna i Hercegovina vlasnik te imovine, entiteti i niži nivoi je mogu koristiti ili imati u vlasništvu ako im je potrebna za njihove nadležnosti, ali u onoj mjeri kako to utvrdi Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

Cvijanović je bila protiv, a odmah poslije usvajanja prijedloga zakona je, navode iz IGK-a, državu BiH u kojoj obnaša dužnost člana Predsjedništva BiH i koja je dobro plaća za to, nazvala 'kobajagi državom’.

Kako ocjenjuju u IGK-u, navedena izjava još jedan dokaz opasnih antiustavnih i antidržavnih djelovanja političkog establišmenta entiteta RS, jer "biti protiv zakona koji reguliše problematiku državne imovine znači biti protiv državnosti, nezavisnosti, suverenosti i teritorijalnog integriteta koji pripadaju isključivo državi BiH, a ne entitetima".

IGK naglašava da je ranije podnio krivičnu prijavu protiv Željke Cvijanović zbog negiranja genocida u Srebrenici i negiranja države BiH te da je Tužilaštvo BiH odgovorilo da ne postoji sumnja da je počinila krivično djelo.

"Imajući u vidu da je postupanje Cvijanović protivno Ustavu BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu, IGK od visokog predstavnika i Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira traži da po hitnom postupku razmotri antiustavno i antidržavno djelovanje Željke Cvijanović.

Istovremeno, tražimo od Kanade kao članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira da podrži zahtjev za razmatranje antiustavnog djelovanja Željke Cvijanović. Ne može se biti članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, države koju negira i kontinuirano blokira u funkcionisanju", saopćeno je iz IGK.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...