NIKAD JAČE PARTNERSTVO DVIJE STRANKE: HDZ i SNSD zajednički oborili dopune Izbornog zakona, ne žele ni da...

Samim tim, na današnjoj sjednici Zastupničkog doma bit će samo konstatirano da se zakon povlači iz procedure.

  • Vijesti

  • Prije 3h  Prije 3h

  • 1

Zahvaljujući HDZ-u i SNSD-u obustavlja se daljnja procedura usvajanja dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koje su predviđale da osobe koje su protjerane iz svojih domova tokom agresije u periodu 1992-1995. godina mogu glasati u općinama iz kojih su protjerani.

Ove dopune Izbornog zakona su na dnevnom redu današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Međutim, uoči sjednice doma održana je sjednica Ustavnopravne komisije koja je drugi put dala negativno mišljenje na dopune Izbornog zakona.

Samim tim, na današnjoj sjednici Zastupničkog doma bit će samo konstatirano da se zakon povlači iz procedure.

Prema informacijama koje smo dobili, protiv dopuna Izbornog zakona glasali su članovi Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma koji dolaze iz SNSD-a i HDZ-a, njih pet. Preostala četiri člana komisije su bila za, ali to nije dovoljno za prolaz.

Dopune Izbornog zakona predložio je Klub zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Članovi Ustavnopravne komisije su Marinko Čavara (HDZ), Darijana Filipović (HDZ), Obren Petrović (SNSD), Nebojša Radmanović (SNSD) i Milan Petković (Ujedinjena Srpska koja je SNSD-ov partner), te Albin Muslić (SDP), Šerif Špago (SDA), Amor Mašović (SDA) i Predrag Kojović (Naša stranka).

Isti omjer glasanja u Ustavnopravnoj komisiji bio je i kod dopuna Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, po kojim se napad na povratnika uvodi kao krivično djelo.

SNSD-ovci i HDZ-ovci u Komisiji bili su protiv, preostala četiri člana za.

Time je i ovaj zakonski akt dobio negativno mišljenje nadležne Komisije, s tim da se ovdje radi o prvom negativnom mišljenju i postoji mogućnost da Zastupnički dom danas ne prihvati to negativno mišljenje već vrati "slučaj" Ustavnopravnoj komisiji na ponovno odlučivanje.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...