LIJEPA VIJEST U NAJAVI: Potpisani ugovori za obavljanje pripravničkog staža za povratnike, a za realizaciju programa osigurano...

"Ove godine ćemo poslodavcima dodijeliti 2.000 KM po zaposlenom povratniku", naveo je ministar Dizdar.

  • Ekonomija

  • Prije 3h  Prije 3h

  • 0

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica upriličilo je danas u Sarajevu potpisivanje ugovora kojim je osigurano obavljanje pripravničkog staža za 30 povratnika, kandidata, kod 22 poslodavca u 17 općine na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar kazao je da se radi o projektu u okviru kojeg to ministarstvo osigurava egzistenciju za povratnike i usmjereno je više na ekonomske mjere nego na humanitarne. Za realizaciju programa izdvojeno je 300.000 KM.

Napomenuo je da Ministarstvo prvi put realizira projekte podrške poslodavcima koji zapošljavaju povratnike, te izrazio nadu da će pripravnici nakon obavljenog pripravničkog  staža dobiti stalno zaposlenje.

- Ove godine ćemo poslodavcima dodijeliti 2.000 KM po zaposlenom povratniku. Osiguravamo i sredstva za jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća i javne ustanove koje zaposle povratnike na neodređeno radno vrijeme, a mi na godinu dana subvencioniramo 70 posto bruto plate za svakog zaposlenog povratnika. Dodatno, bodujemo projekte za infrastrukturu iz sredina koje zapošljavaju povratnike u skladu sa ustavnom obavezom u okviru Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH. Dakle, nudimo sistemsku podršku poslodavcima i radnicima povratnicima i očekujemo nastavak pozitivnog odgovora na ovakve projekte Vlade FBiH putem resornog Ministarstva – izjavio je Dizdar, povodom potpisivanja današnjih ugovora.

Također je i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić potvrdio danas da je Vlada FBiH opredijeljena za održiv povratak, a shodno tome i pružanje prilike mlađim ljudima da rade i sebi osiguraju egzistenciju.

- Od samog fizičkog povratka nema puno koristi ukoliko ljudi nemaju priliku da rade, da za sebe i svoju porodicu ostvare egzistenciju. Ovo je jedan od načina podrške pomoći povratnicima diljem BiH – rekao je Nikšić, prenosi Fena.

Više od 22.000 pojedinačnih korisnika, podsjetio je, koristi pomoć i ostvaruje prava u okviru projekata Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica.

- BiH je jedinstven ekonomski prostor i Vlada Federacije BiH ima obavezu prema povratnicima u FBiH i RS-u da i dalje vodi računa i brigu o njima. Takav pristup stvara pretpostavku da se svi građani osjećaju ravnopravnim spram odnosa Vlade i resornog ministarstva - poručio je Nikšić.

Uime poslodavaca,  Meliha Đonlić iz JU OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ iz Gradačca zahvalila je Vladi FBiH na projektu pomoći povratnicima, te izrazila zadovoljstvo što su tako omogućili kandidatima da obave pripravnički staž.

Staž će obaviti 30 kandidata kod 22 poslodavca i to u 17 bh. općina, gradova: Bijeljini, Bosanskom Petrovcu, Busovači, Doboju, Drvaru, Gradačcu, Kalesiji, Kiseljaku, Kotor Varoši, Kupresu, Odžaku, Orašju, Prijedoru, Sapni, Srebrenici, Stocu i Tesliću.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...