"GORI" PRUGA NA LINIJI PJONGJANG-VLADIVOSTOK, UZNEMIRUJUĆE VIJESTI STIŽU: "Ušli su u Rusiju i prije kopnene vojske!‘

Rusija se mučila s nedostatkom pilota tokom dosadašnje invazije na Ukrajinu

  • Svijet

  • Prije 3h  Prije 3h

  • 0

Sjeverna Koreja, koja je navodno poslala kopnene snage da se pridruže ruskom ratu protiv Ukrajine, također je u Rusiju poslala borbene pilote koji mogu upravljati ruskim ratnim zrakoplovima, navodi se u južnokorejskom izvješću u ponedjeljak.

Dužnosnik južnokorejske vlade ustvrdio je da je Pjongjang prošlog mjeseca poslao borbene pilote u Vladivostok na ruskom Dalekom istoku, još prije prvog raspoređivanja kopnenih snaga 8. listopada, izvijestio je južnokorejski medij TV Chosun, kako prenosi Newsweek.

To bi moglo biti povezano s obukom na ruskim borbenim zrakoplovima, koje je Kremlj isporučio Pjongjangu, navodi se u izvješću, ali također se ne može isključiti da je Rusija, koja se mučila s nedostatkom pilota tijekom dosadašnje invazije na Ukrajinu, zatražila i po tom pitanju pomoć od Sjeverne Koreje.

Pjongjang: ‘To su sve glasine‘

Ukoliko je tome tako, to bi bilo prvo raspoređivanje borbenih pilota ove zemlje u inozemstvu još od Vijetnamskog rata. Sjevernokorejski piloti su djelovali i u Siriji i Egiptu tokom Jom Kipurskog rata 1973. godine.

I Ukrajina i Južna Koreja optužile su Sjevernu Koreju da je poslala vojnike kako bi podržala ratne napore ruskog predsjednika Vladimira Putina. Kremlj, pak, tvrdi da saradnja s Pjongjangom "nije usmjerena protiv trećih zemalja".

U ponedjeljak je predstavnik Sjeverne Koreje u Ujedinjenim narodima po prvi put opovrgnuo optužbe iz Kijeva i Seula, tvrdeći da su njihove tvrdnje "neutemeljene stereotipne glasine" i da Pjongjang ima legitiman odnos saradnje s Moskvom.

Seul, pak, razmišlja o slanju obavještajnog osoblja u Ukrajinu kako bi pratili sve sjevernokorejske snage koje se bore uz Ruse, izvijestila je u utorak južnokorejska novinska agencija Yonhap. U Seulu se također razmatra opskrba Kijeva oružjem.

Sjeverna Koreja posjeduje više od 900 borbenih zrakoplova, kako se navodi u izvješću američke Obrambene obavještajne agencije (DIA) iz 2021. godine. Najsposobniji borbeni zrakoplovi zemlje zastarjeli su, nabavljeni još od Sovjetskog Saveza, uključujući jurišne zrakoplove Su-25 i borbene zrakoplove MiG-29.

U zraku tek 15 do 25 sati godišnje

Su-25 se intenzivno koriste na nebu iznad Ukrajine, gdje ih je nekoliko i oboreno. Oryx, nizozemska stranica za analizu javno dostupnih vojno-obavještajnih informacija o gubicima ruske i ukrajinske vojske, vizualno je potvrdila da je 114 ruskih zrakoplova uništeno i 15 oštećeno od početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine, uključujući 34 zrakoplova Su-25.

U izvješću američke službe također se tvrdi da su zbog nestašice goriva i zabrinutosti uslijed starenja zrakoplova, piloti sjevernokorejskih zračnih snaga provode tek 15 do 25 sati u zraku godišnje, što znači da su neadekvatno obučeni i nesposobni za održavanje borbene spremnosti.

U međuvremenu, južnokorejske zračne snage priopćile su u utorak da su se njihovi zapovjednici susreli s američkim kolegama tijekom sastanka u zračnoj bazi Osan u Pyeongtaeku, 60 kilometara južno od Seula. Navode kako se obavlja procjena sigurnosnog okruženja uslijed stalnih provokacija Pjongjanga i odluke da pošalje svoje snage u Rusiju.        

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...