PENTAGON UPALIO CRVENE LAMPICE: Procurio američki dokument koji nakon više desetljeća konačno potvrđuje javnu tajnu izraelske vojske

Objavljeni su i detalji vezani uz mogući napad na Iran. SAD je odmah pokrenuo istragu

  • Svijet

  • Prije 11h  

  • 0

Washington istražuje curenje visoko povjerljivih američkih obavještajnih podataka o izraelskim planovima za odmazdu protiv Irana, objavio je američki CNN pozivajući se na tri izvora. To što su dokumenti procurili duboko je zabrinjavajuće, rekao je dužnosnik za CNN.

U petak su na mreži Telegram objavljeni dokumenti datirani na 15. i 16. listopada, s oznakom "strogo povjerljivo". Objavio ih je profil pod nazivom "Middle East Spectator". Dokumenti imaju oznake da su namijenjeni dijeljenju s američkim najbližim saveznicima: Velikom Britanijom, Kanadom, Australijom i Novim Zelandom. U njima se opisuju pripreme Izraela za napad na Iran - među ostalim, govore o izraelskom premještanju naoružanja. Drugi dokument, navodno od Agencije za nacionalnu sigurnost, opisuje vježbe izraelskih zračnih snaga s projektilima zemlja - zrak, za što se također vjeruje da je dio priprema za napad na Iran. Jedan od dokumenata tvrdi nešto što je Izrael uvijek odbijao javno potvrditi: da imaju nuklearno oružje. Kako stoji u tom dokumentu, američke službe nisu vidjele nikakve naznake da Izrael planira upotrijebiti nuklearno oružje protiv Irana.

CNN nije objavio preslike dokumenata niti ih izravno citira. Njihov izvor rekao im je da je pokrenuta istraga tko je imao pristup dokumentu Pentagona koji je procurio. To je standardni postupak, svako takvo curenje automatski pokreće istragu FBI-a zajedno s Pentagonom i američkim obavještajnim agencijama. Američki dužnosnici pokušavaju utvrditi izvor curenja, te koliko bi to moglo biti štetno, piše The New York Times.

Zabrinutost SAD

Dva dokumenta pripremila je posljednjih dana Nacionalna geoprostorno-obavještajna agencija, odgovorna za analizu slika i informacija prikupljenih američkim špijunskim satelitima, piše list. Do curenja obavještajnih dokumenata došlo je u iznimno osjetljivom trenutku u američko-izraelskim odnosima, navodi CNN, sigurno će razljutiti Izraelce, koji su se pripremali napasti Iran kao odgovor na iranski raketni napad 1. listopada. Obavještajni dokumenti koji opisuju nedavne satelitske snimke izraelskih vojnih priprema za potencijalni napad na Iran nude uvid u intenzivnu američku zabrinutost oko izraelskih planova, piše NYT.

Jedan od dokumenata s nazivom "Izrael: Zračne snage nastavljaju pripreme za napad na Iran" opisuje nedavne vježbe koje su kako se čini uvježbavale elemente takvog napada. Drugi dokument opisuje kako Izrael mijenja položaj svojih raketa i drugog oružja u slučaju da Iran odgovori na napad. Dokumenti opisuju, ali ne prikazuju satelitske slike. Cilj vježbe bilo je uvježbavanje dopune gorivom u zraku i operacija potrage i spašavanja, a bile su uključene snage slične onima koje je Izrael koristio u napadu na Jemen 29. rujna. U dokumentima se također kaže da je Izrael provodio tajni nadzor Irana dronovima. CNN je ranije objavio da američki dužnosnici očekuju da će Izrael uzvratno udariti na Iran prije 5. studenog kad se održavaju izbori u SAD-u.

Ozbiljan incident

Mick Mulroy, bivši zamjenik pomoćnika ministra obrane za Bliski istok i umirovljeni časnik CIA-e, kaže da je riječ o ozbiljnom incidentu, ako je točno da su procurili izraelski taktički planovi za odgovor na napad Irana 1. listopada. Buduća koordinacija između SAD-a i Izraela mogla bi biti dovedena u pitanje, jer je narušeno povjerenje.

Nije jasno jesu li dokumenti hakirani ili su namjerno procurili. SAD je odranije u stanju pripravnosti zbog iranskih hakerskih napada. Naime, američke obavještajne agencije objavile su u kolovozu da je Iran hakirao dokumente iz predsjedničke kampanje Donalda Trumpa.

Lani je veliko curenje američkih obavještajnih podataka zateglo odnose SAD-a sa saveznicima nakon što je 21-godišnji pripadnik Zračne nacionalne garde u travnju 2023. objavio veliki broj dokumenata na Discordu. Jack Teixeira priznao je krivnju za objavljivanje povjerljivih materijala u zamjenu za zatvorsku kaznu od oko 16 godina.

Atomska postrojenja

Sada su objavljena samo dva dokumenta. Ako stane na tome, šteta će biti ograničena, kažu neki od dužnosnika za NYT - osim što se još jednom otkriva u kojoj mjeri SAD špijunira jednog od najbližih saveznika. Drugi dužnosnici kažu da je svako otkrivanje ratnih planova saveznika ozbiljan problem.

Objavljeni obavještajni podaci iz dva dokumenta koji su neovlašteno krenuli kružiti internetom mogu odražavati samo dio informacija koje su SAD prikupile; kibernetičke napade ili sabotaže na terenu u Iranu američki špijunski sateliti ne bi uočili. Predsjednika SAD Joea Bidena u petak su tijekom posjete Njemačkoj pitali zna li kada Izrael planira napasti i kakve je mete odabrao. "Da i da", rekao je, i odbio dalje govoriti o tome. Ta izjava dala je naslutiti da su on i izraelski premijer Benjamin Netanyahu postigli neku vrstu razumijevanja o tome koje će mete Izrael gađati, piše NYT. Biden je ranije pozvao Izrael da izbjegava iranska nuklearna i energetska postrojenja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...