ČUDESNA MOĆ PRIRODE: Doznajte koja eterična ulja najbolje pomažu protiv virusa i kako ih pravilno koristiti…

U vrijeme kada opasni virusi uzimaju sve više maha, naš dišni sistem izložen je velikim izazovima.

  • Zdravlje

  • 26. Jun. 2020  26. Jun. 2020

  • 0

Iako, dok dišemo, dlačice u nosu zaustavljaju brojne patogene, viruse i mikrobe, neki od njih ipak dospiju u pluća.

Većinu njih unište ćelije imuniteta u plućima (makrofagi).

No, ako makrofagi ne uspiju eliminirati sve patogene, uskoro počinjete osjećati prve simptome infekcije, poput bolnog i upaljenog grla, glavobolje, kihanja i visoke temperature. 

Kako biste u vrijeme gripe i koronavirusa najbolje zaštitili i osnažili svoj dišni sistem, iskoristite izvrsno prirodno rješenje – eterična ulja.

Tajna djelotvornosti eteričnih ulja

Eterična ulja su biljni ekstrakti i dio su odbrambenog sistema biljaka, koji su one gradile tokom miliona godina evolucije, a sve to kako bi se zaštitile od štetnih patogena i mikroorganizama.

To znači da primjenom eteričnih ulja i vi možete dodatno ojačati svoj imunitet, a kod eventualne infekcije, suzbiti ili ublažiti neugodne simptome ili skratiti trajanje infekcije.

Najbolja eterična ulja za dišne tegobe

Eterična ulja za tegobe dišnog sistema u sebi najčešće sadrže:

- okside (eukaliptus, ravensara, čajevac…) – djeluju antivirusno i potiču iskašljavanje

- alkohole (čajevac, ružino drvo…) – djeluju protiv bakterija i virusa

- monoterpene (čempres, crna smreka, jela, bijeli bor) – djeluju tako da šire bronhije i olakšavaju disanje

- fenole (origano) – djeluju snažno protiv virusa i bakterija. 

Strahujete li od prehlade, gripe ili koronavirusa ili, pak, već osjećate prve simptome infekcije dišnog sistema, isprobajte neka od ovih eteričnih ulja.
 

Ulje tamjana


Tamjan ima snažna antibakterijska i antivirusna svojstva. Njegov antimikrobni učinak toliko je moćan da je ulje tamjana i čest sastojak prirodnih sredstava za čišćenje kućanstva.

Ovo ulje djeluje i kao odličan ekspektorans, što znači da potiče izbacivanje viška sluzi koja se stvara u dišnim organima tokom prehlade i grlobolje.

Osim toga, skraćuje trajanje infekcije respiratornog trakta. Tamjan ublažava neugodan kašalj te pomaže i detoksu organizma.

Vanjska primjena

Malu količinu ulja tamjana utrljajte u prsni koš i područje grla.

Oralna primjena

Oralnim putem možete unijeti u organizam 1-2 kapi ovog ulja.

Inhalacija: 5-7 kapi ulja kapnite u vruću vodu pa udišite paru.

Napomena: ulje tamjana nije namijenjeno za trudnice, kao ni za osobe s visokim krvnim pritiskom. Toksično je za kućne ljubimce. 

Ulje đumbira


Baš kao što svježi đumbir olakšava disanje i ublažava dišne tegobe, jednako tako pomoći vam može i eterično ulje đumbira.

Ono potiče eliminaciju sluzi iz grla i pluća te smanjuje, odnosno ublažava neugodne simptome prehlade i gripe.

Čaj: u već pripremljeni zeleni čaj dodajte 1 kap ulja đumbira. Ovaj čaj možete piti dvaput na dan.

Vanjska primjena: nanesite malu količinu ulja na područje prsnog koša. Imate li osjetljivu kožu, ovo ulje prethodno pomiješajte s baznim uljem.
 

Ulje eukaliptusa


Eukaliptus djeluje antimikrobno. Moćan je ekspektorans, što znači da potiče eliminaciju sluzi. Postoji više vrsta: eukaliptus globulus, eukaliptus smiti i eukaliptus radiata.

Eukaliptus globulus i smiti sadrže veliki postotak 1,8 cineola te su odlična pomoć kod plućnih tegoba za odrasle.  

Za primjenu kod djece te za ublažavanje tegoba gornjih dišnih puteva bolji je izbor eukaliptus radiata, jer sadrži manje cineola te je blaži.  

Za inhalaciju eukaliptus možete kombinirati s uljem paprene metvice. Oba eterična ulja izvrsna su i za prehladu i za gripu.

Inhalacija: u prokuhalu vodu dodajte 10 kapi ulja paprene metvice i 10 kapi ulja eukaliptusa. Pokrijte glavu ručnikom te 5-10 minuta udišite paru.
 

U nastavku doznajte još neke korisne stvari o eteričnim uljima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...