OVO NEMA NI U SJEVERNOJ KOREJI: Direktorica “izazvala” Vučićev SNS, uslijedila je hitna smjena...

Nakon što je na lokalnim izborima u Sremskoj Mitrovici grupa građana "Grad za sve" osvojila 11 mandata i tako ozbiljno poljuljala apsolutnu vlast SNS-a u ovoj općini, dvoje odbornika ove grupe Nataša Zec i Aleksandar Umetić smijenjeni su sa mjesta direktora osnovnih škola "Triva Vitasović Lebarnik" u Laćarku i "Branko Radičević" u Kuzminu.

  • Regija

  • 17. Jul. 2020  17. Jul. 2020

  • 1

U razgovoru za Nova.rs Zec kaže da je njihova smjena bez osnova, da je riječ o čistoj političkoj odmazdi te da postoji niz nepravilnosti u provođenju ove odluke, kao i da im je uskraćeno zakonsko pravo na žalbu.

Nataša Zec i Aleksandar Umetić našli su se na listi odbornika Grupe građana “Grad za sve”, koja je na izborima održanim 21. juna ove godine, osvojila 11 mandata u Skupštini opštine Sremska Mitrovica.

U trenutku kada je predložena za odbornika, Nataša Zec je, kako tvrdi, poslala zahtjev Agenciji za borbu protiv korupcije da utvrdi da li se nalazi u sukobu interesa, jer je istovremeno na listi odbornika i na mjestu direktora Osnovne škole “Triva Vitasović Lebarnik”. Do danas nije dobila nikakav odgovor.

“Odmah nakon toga na nastavničkom veću škole obavestila sam kolege da sam predložena za odbornika, da sam o tome obavestila Agenciju i da ću, ukoliko budem u sukobu interesa, napustiti mesto direktora škole, ostati samo nastavnik fizičkog vaspitanja i započeti odborničku karijeru”, navodi Zec za Nova.rs.

Inspekcija niotkuda

Međutim, 1. jula se u školi pojavljuju republički prosvjetni inspektori Vesna Zagorac i Vladimir Knežević, koji obavljaju vanredni inspekcijski nadzor.

“Interesantno je da je pokrajinska prosvetna inspekcija bila prošle godine u vanrednoj inspekciji i ustanovila da je sve uredu. I sada su dobili nalog od Ministarstva prosvete da obave još jednu, što su, kako sam saznala, odbili, jer su smatrali da nema potrebe za tim. Ministarstvo šalje svoje inspektore, koji su bili više nego korektni. Kada su završili, rekli su mi da su odredili dve mere, jednu predloženu, koja nije obavezujuća, i jednu naloženu, koja se mora provesti u narednom periodu”, objašnjava Zec.

Inspekcija je ovom prilikom, dakle, utvrdila dvije nepravilnosti. Prva je to da, na osnovu uvida u zapisnike sa sjednica Školskog odbora, nije evidentirano prisustvo predstavnika Učeničkog parlamenta i sindikata. Tim povodom u zapisniku je zabilježeno:
“Prema izjavi sekretara škole datoj u toku inspekcijskog nadzora, učenici i predstavnik sindikata se uredno pozivaju, ali se retko odazivaju pozivima.”

Druga nepravilnost utvrđena je uvidom u elektronske dnevnike, kada je uočeno da u pojedinim odjeljenjima nisu izabrani predstavnici roditelja za Vijeće roditelja, odnosno nema evidencije o izboru roditelja na roditeljskim sastancima. Također je utvrđeno da u nekim odjeljenjima nema evidencije o održanim roditeljskim sastancima u septembru, na početku školske godine.

“Nije potrebno da kažem da ove nepravilnosti ni blizu nisu dovoljne za to da se direktor smeni. Međutim, samo tri dana nakon što je izdat zapisnik, ministar prosvete Mladen Šarčević nas razrešava dužnosti. I tu se pravi zakonski propust, jer posle izdavanja zapisnika, po zakonu, imamo pravo da u narednih pet dana podnesemo žalbu. To pravo nam je uskraćeno i razrešeni smo sa dužnosti posle tri dana”, navodi dalje Zec.

Odmah po smjeni Nataše Zec, na mjesto v. d. direktora postavljen je Zlatko Vuletić, učitelj, tri godine pred penzijom.

“On je godinama moj protivkandidat na izborima za direktora škole, a istaknuti je član SNS-a. Ja sam, inače, na mestu direktora škole 10 godina, od 2010. godine, a 2017. sam na poslednjem reizboru izabrana sa 95 odsto glasova, on je dobio svega nekoliko”, navodi sad već bivša direktorica Osnovne škole “Triva Vitasović Lebarnik”.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...