NEMA KRIZE ZA FEDERALNE PARLAMENTARCE: U prošloj godini okupili se 11 puta, dobili i regres, a ovo su njihova primanja...

Pedeset sedam delegata Doma naroda Federalnog parlamenta "zaradilo" je u prošloj godini više od 1,5 miliona KM.

  • Mini market

  • 01. Feb. 2021  01. Feb. 2021

  • 1

U godini pandemije znatno je otežan život i smanjen kućni budžet velikog broja građana. No, krizu nisu osjetili oni koji su na budžetu FBiH.

Delegati Doma naroda Parlamenta FBiH su na ime plaća i naknada u 2020. godini dobili nešto više od 2,2 miliona KM.

Za to vrijeme, sudeći po informacijama Doma naroda, okupili su se, na sjednicama, tek 11 puta.

Pedeset sedam delegata samo za plaće u 2020. godini dobilo je oko 1,6 miliona KM.

Delegati su imali i naknadu za odvojeni život, smještaj, za vikend-posjetu porodici, a isplaćen im je regres u iznosu od 476,50 KM. Podsjetimo, regres je naknada za korištenje godišnjeg odmora.

Očekivalo bi se da je, po primanjima, prvi na listi predsjedavajući Doma naroda Tomislav Martinović s obzirom na njegovu funkciju i koeficijent koji ima za obračun plaće. 

No, to nije tako.

Tabela primanja delegata u 2020. godini - undefined

Foto: Printscreen: Tabela primanja delegata u 2020. godini

Prvi na listi po primanjima, kako je objavljeno na web-stranici Doma naroda Parlamenta FBiH, je Nikica Bosnić, koji je napustio DNS pa sada djeluje kao samostalni delegat. Za njegove plaće i naknade u prošloj godini isplaćene su 55.024 KM. 

Slijedi Mladen Lonić (SDP BiH) s isplaćenom 54.501 KM, zatim Tomislav Mandić (HDZ BiH) sa 53.503 KM te još jedan HDZ-ovac - Ilija Ilić sa 53.447 KM.

Na petom mjestu po primanjima u 2020. godine je predsjedavajući Tomislav Martinović, također kadar HDZ-a BiH, za čije je plaće i naknade izdvojeno 53.382 KM.

Kada su u pitanju neprofesionalni delegati, odnosno oni koji u Domu naroda nisu zasnovali radni odnos pa primaju samo paušal, njima je u 2020. godini isplaćeno 46.229 KM. Na listi neprofesionalnih delegata u 2020. godine je osam imena.

Dom naroda je na svojoj web-stranici objavio i primanja savjetima članova rukovodstva Doma. Tako je na plaće i naknade pet savjetnika utrošeno oko 162.500 KM.

Tabela primanja delegata u 2020. godini - undefined

Foto: Printscreen: Tabela primanja delegata u 2020. godini

Podsjetimo, prosječna plaća u FBiH u 2020. godini iznosila je oko 960 KM, za one koji nisu imali nesreću da su na birou. Treba imati u vidu da veliki broj radnika radi za dosta nižu plaću. Radi se najmanje pet dana sedmično, piše Radio Sarajevo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...