ĐURO KOZAR O UČEŠĆU OFICIRA OSBiH NA PARADI ZA NEUSTAVNI 9. JANUAR U BANJOJ LUCI: "I da nisu došli, Dodik im ništa ne bi mogao"

Paradi povodom neustavnog dana RS-a prisustvovao je i ruski ambasador Igor Kalabuhov za kojeg Kozar kaže da igra veoma negativnu ulogu po sigurnost BiH.

  • Društvo

  • 11. Jan. 2022  11. Jan. 2022

  • 0

"Defile u centru Banje Luke, povodom 9. januara, neustavnog dana Republike Srpske, demonstracija je sile, inata i nekog srboljublja koje može da šteti, ne samo srpskom, nego i ostalim narodima koji žive u BiH", kazao je vojni analitičar Đuro Kozar, komentirajući dešavanja u nedjelju u Banjoj Luci.

"Očito je da je organizatoru te manifestacije cilj bio da se pokaže snaga žandarmerije kao posebne jedinice u okviru MUP-a RS-a koja služa za vanredne situacije, složene akcije i suzbijanje terorističkih akata. Ta žandaremerija posjeduje vojno naoružanje – automatske puške, osam oklopnih vozila Despot, imaju i helikoptere. Očito je da se želi pokazati da RS želi napraviti i svoju vojsku, a temelj te vojske trebala bi biti žandarmerija koja je osnovana prije tri godine po ugledu na onu u Srbiji", pojasnio je Kozar za Hayat.ba.

Paradi povodom neustavnog dana RS-a prisustvovao je i ruski ambasador Igor Kalabuhov za kojeg Kozar kaže da igra veoma negativnu ulogu po sigurnost BiH.

"Tu su bili i predstavnici civilne i vojne vlasti Srbije, general Milan Mojsilović, bili su neki osuđeni ratni zločinci", naveo je Kozar.

Ono što mnogima pada u oči je i prisustvo najviših oficira iz reda srpskog naroda u Oružanim snagama BiH.

"Tu su bili generali Gojko Knežević i Radovan Ilić, brigadiri na generalskim dužnostima Zoran Dunović i Radovan Jović te brigadir Milan Radojčić. Oni su tu bili zato što je ih pozvao jedan od trojice članova vrhovne komande Oružanih snaga BiH, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Oni uvijek mogu opravdati svoje prisustvo na toj manifestaciji pozivom nadređenog komandanta. To je apsurd našeg političkog sistema, da član Predsjedništva krši zakletvu i član vrhovne komande koji radi protiv Oružanih snaga u čijem je vrhovnom zapovjedništvu", rekao je Kozar.

Na pitanje da li su ovi oficiri mogli odbiti Dodikov poziv da prisustvuju ovom antiustavnom obilježavanju, Kozar kaže da su bili obavezni da dođu.

"Ali i da nisu došli, Dodik im ništa ne bi mogao. Ranijih godina dvojica generala koji su bili na dužnostima prije pet-šest godina bili su na ovoj 'svečanosti', protiv njih je pokrenut postupak, ali ništa od toga nije bilo, kao što ni sada neće biti", naveo je Kozar.

Podsjetio je i da je 9. januara 2017. tadašnji član Predsjedništva Mladen Ivanić postrojio počasni vod Trećeg pješadijskog puka OSBiH koji je položio vijenac i predao raport, ali nisu učestvovali u defileu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...