CVITANOVIĆ U ŠOKU, PRIJETI "RADIKALNIM POTEZIMA": "Nevjerovatno je da čaršija i ulica upravljaju međunarodnom zajednicom i OHR-om!"

"Pod krinkom neke lažne građanštine cilj je napraviti državu jednog naroda i nas ostalih. Odgovor će dobiti i moraju znati da u tomu neće uspjeti", rekao je Cvitanović.

  • Politika

  • 27. Jul. 2022  27. Jul. 2022

  • 13

Nevjerovatno je da čaršija i ulica upravljaju međunarodnom zajednicom i OHR-om, rekao je za Dnevnik.ba predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović, nakon što je postalo jasno da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt neće nametnuti izmjene Izbornog zakona.

"Očito je vrijeme i nama razmisliti o nekim radikalnijim potezima. Pregovarati s onima kojima je jedini cilj ne dogovoriti se, potpuno je neprimjereno i besmisleno. Sve je jasno svakomu ko želi vidjeti sto se događa u BiH. Pod krinkom neke lažne građanštine cilj je napraviti državu jednog naroda i nas ostalih. Odgovor će dobiti i moraju znati da u tomu neće uspjeti", rekao je Cvitanović.

Dan ranije, Cvitanović je poručio kako "apsolutno ne podržava proteste ‘građana‘" ispred OHR-a ocijenivši da onima koji organiziraju ove proteste, protiv najava izmjena Izbornog zakona BiH, nije cilj provedba presuda Evropskog suda za ljudska prava, nego "majorizacija i delegitimizacija" Hrvata.

"Apsolutno ne podržavamo proteste i protivim se ovakvom jednom vidu pritiska na OHR. Ovo je politički pamflet stranaka sa sjedištem u Sarajeva koje žele zadržati status quo i pokušati ponovo na izborima ukrasti političko predstavljanje Hrvatima. Ovo je licemjerje. U ovom trenutku, budući da nismo vidjeli službeni dokument, dodao je, ovo bi bio mali korak ka legitimnom predstavljanju u Domu naroda. Stranke iz Sarajeva odbile su sve moguće modele”, kazao je Cvotanović.

Rekao je i kako ne zna što će biti sljedeći potez visokog predstavnika.

"Vjerujem da će na tom tragu nametnuti izmjene Izbornog zakona. Mi se ne možemo dogovoriti jer cilj bošnjačkih predstavnika nije dogovor."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...