PONOVLJENI ZAHTJEVI GRAĐANA: Završena blokada saobraćaja u Novom Sadu, novi protest sljedeće subote (VIDEO, FOTO)

Ponovljeni su i zahtjevi koje demonstranti traže već više od mjesec dana: smjena Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) i gašenje štampanih medija i tabloida koji „objavljuju lažne vijesti, šire govor mržnje i nasilja i kontinuirano krše novinarski kodeks“.

  • Regija

  • 17. Jun. 2023  

  • 0

Protest „Srbija protiv nasilja“ u Novom Sadu završen je nakon jednočasovne blokade raskrsnice ulica Temerinske i Partizanske.

Novo okupljanje najavljeno je za sljedeću subotu u 18 časova, uz poruku da će se ići „korak dalje“.

Tokom blokade građani su na asfaltu raskrsnice ispisivali poruke vlastima: „Odlazi“, „Stop nasilju“, „Sloboda“…

Okupljenima su se obratile sociološkinja Senka Jankov i majka diskriminisanog djeteta u Pećincima Jelena Mihailović, poručivši, između ostalog, da strah više nije opcija, da su djeca naša budućnost, a režim Aleksandra Vučića „naša ružna prošlost“.

Ponovljeni su i zahtjevi koje demonstranti traže već više od mjesec dana: smjena Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) i gašenje štampanih medija i tabloida koji „objavljuju lažne vijesti, šire govor mržnje i nasilja i kontinuirano krše novinarski kodeks“.

Zatražene su i ostavke ministra policije Bratislava Gašića i šefa Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Takođe, među zahtjevima su i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi zbog „promocije mržnje i nasilja“, kao i hitno ukidanje rijaliti programa.

alt

Više hiljada Novosađana blokiralo je večeras oko 20 časova saobraćaj na raskrsnici Temerinske i Partizanske ulice. Oni su započeli blokadu nakon okupljanja na Pozorišnom trgu ispred Srpskog narodnog pozorišta na protestu „Srbija protiv nasilja“ i protestne šetnje centralnim gradskim ulicama.

Novosađanima se na protestu pridružila grupa građana sa transparentnom „Vrbas protiv nasilja“, koja je pozdravljena aplauzom.

Građanima su se prije blokade i protestne šetnje obratili Mladen Cvijetić iz novosadskog odbora stranke Zajedno, koji nedavno bio hapšen, profesorica Ustavnog prava u penziji Vesna Rakić Vodinelić i Darko Šper sindikalac i novinar.

Cvijetić je na početku pozdravio „nepokorene ljude okupiranog grada Novog Sada“, poručivši okupljenima da je moć u rukama građana i da oni mogu da promjene stanje u društvu.

„ Ako odlučite da ih oteramo na smetlište političke istorije, to ćemo uraditi, jer se vi pitate!“, istakao je.

Takođe je nabrojao veliki broj incidenata u kojima su napadani Novosađni – opozicioni prvaci, aktivisti i novinari – tokom vlasti SNS u Novom Sadu, piše Autonomija.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...