SKANDALOZNA IZJAVA HRVATSKOG PREMIJERA: "Presude Evropskog suda za ljudska prava su fabricirane!" (VIDEO)

Taj Ustav jeste nastao u okviru Daytonskog mirovnog sporazuma kojeg je potpisao predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman. Čije greške bi Plenković sada da ispravi...

  • Regija

  • 05. Sep. 2024  05. Sep. 2024

  • 5

Presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazbuzuru su fabricirane, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković sinoć u intervjuu za BHRT.

“Ja mislim da su i presude Sejdić-Finci i sve ostale donesene na tom sudu jedan pravni put ostvarivanja političkih ciljeva. To su nastojanja da se kroz prasku Evropskog suda za ljudska prava nešto promijeni. Međutim, bit dogovora nije bila dogovarana na slučajevima pred Evropskim sudom za ljudska prava. Bila je dogovarana među državnicima. Ključnim svjetskim državnicima. Presude Evropskog suda za ljudska prava su fabricirane”, rekao je Plenković.

No, ovo nije bila jedina neprimjerena izjava hrvatskog premijera jučer u Sarajevu. On je po ko zna koji put doveo u pitanje izbor člana Predsjedništva BiH Željka Komšića tražeći promjenu izbornog zakona BiH. 

"Izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine ključne su za kvalitetno funkcioniranje institucija u BiH. Sva tri konstitutivna naroda trebaju biti u potpunosti ravnopravni. Praksa izbora članova Predsjedništva BiH nije dobra i da kreira lošu atmosferu u kojoj se Hrvati osjećaju diskriminirano.

Gospodin Komšić nije predstavnik hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH, kao što je to predviđeno Pariško-Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH. Rado ću doći u Predsjedništvo kada se to promijeni", poručio je Plenković. 

Naravno, ne radi se ni o kakvoj "praksi", kako kaže Plenković, već ustavu i izbornom zakonu ove zemlje koji reguliraju kako se provode izbori i biraju članovi Predsjedništva BiH. Taj Ustav jeste nastao u okviru Daytonskog mirovnog sporazuma kojeg je potpisao predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman. Čije greške bi Plenković sada da ispravi, zanemarujući novi momenat u ustavno-pravnom razvoju BiH - presude Evropskog suda za ljudska prava. 

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...