VULIN JE SA PUTINOM DOGOVORIO PAKLENI SCENARIO: Srpski teroristi spremaju nove provokacije na Kosovu

Cijelu terorističku operaciju vodi član Vučićevog SNS-a Radomir Rojević koji je više puta boravio u Moskvi a tijesno je povezan sa Vulinom

  • Regija

  • 06. Sep. 2024  06. Sep. 2024

  • 1

Grupa srpskih nacionalista dobila je dozvolu MUP-a Srbije da od danas u 18 časova blokira granične prelaze između Srbije i Kosova. Portal Geopost je uspio da sazna da je glavni organizator ove inicijative Radomir Rojević blizak vlasti u Srbiji – potpredsjedniku Vlade Aleksandru Vulinu, prenosi Politički.ba.

Za njihovu podršku imat će pomoć terorističke organizacije “Civilna odbrana” koju vodi Milan Radoičić.

Pored graničnih prelaza Kosova i Srbije, poput Merdara, Jarinja i Brnjaka, u ovu aktivnost bit će uključene i mračne proruske srpske snage iz Crne Gore, koje će biti pozicionirane na tački poznatoj kao Kula, ali i na tački granice Crne Gore sa Albanijom, poznatoj kao Hani i Hotit, piše ovaj portal.

Još nije poznato da li je sa ovom blokadom povezan i sastanak bivšeg šefa BIA Aleksandra Vulina sa Putinom, koji bi mogao da izazove nove tenzije na zapadnom Balkanu, ali je tačno da je Radomir Rojević, koji je posjetio Moskvu 20. novembra 2023. i prijatelj je sa Vulinom, glavni organizator ove blokade.

alt

Radomir Rojević

Prema riječima organizatora, blokade na administrativnim tačkama Merdar, Jarinje i Brnjak neće biti uklonjene sve dok se organi za sprovođenje zakona Republike Kosovo ne povuku iz sjevernih općina.

Prema dokumentu Regionalnog centra OEBS-a u Mitrovici, Radomir Rojević je bio predstavnik Jugoslovenske levice na Kosovu, poznate kao JUL – ovu stranku je osnovala supruga Slobodana Miloševića, Mira Marković, koja je umrla u Moskvi 2019. godine da bi rukovođenje potom preuzeo aktuelni potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin.

Rojević i Vulin su bili bliski prijatelji i dok je Vulin bio direktor takozvane „Kancelarije za Kosovo i Metohiju“ u Vladi Srbije. Za to vrijeme Rojević je bio zaposlen u ovoj “Kancelariji”.

Rojevićeve političke ambicije nisu jenjavale ni nakon karijere u JUL-u. Danas je predsjednik upravnog savjeta organizacije poznate kao „Pokret Kosovsko-mitrovačkog okruga“. Ovaj pokret, kojem nedostaje transparentnost u svom radu, pokretačka je snaga planiranih blokada granica.

S druge strane, sam Rojević održava konkretne veze sa Rusijom. U novembru 2023. pojavio se kao panelista na predstavljanju knjige u Moskvi u državnoj knjižari MI Rudomino. Autorka knjige, Danica Marinković, kontroverzni je sudija poznat po svom radu tokom rata na Kosovu, u vrijeme kada je Rusija čvrsto podržavala agresivnu politiku Srbije na Balkanu. Tokom razgovora u Moskvi, Rojević je lidera Verifikacione misije OEBS-a na Kosovu nazvao „ratnim profiterom“.

alt

Rojević u Moskvi 2023. godine

Čini se da plan blokiranja granice nije izolovan protest. To je dio šire političke strategije sa regionalnim implikacijama sa dobro planiranim akcijama. Planirana blokada cilja na ključne granične tačke između Srbije i Kosova.

Rojević je ranije bio povezan sa Boljom Srbijom, udruženjem koje dijeli ime sa konzervativnom političkom strankom. U aprilu 2023. godine, Bolja Srbija se zvanično spojila sa vladajućom Srpskom naprednom strankom (SNS) Aleksandra Vučića, dodatno učvrstivši Rojevićev uticaj na najvišim nivoima srpske politike. Njegove veze sa Vučićem, u kombinaciji sa njegovom vezom sa Moskvom, daju sliku čovjeka koji djeluje na raskrsnici srpskog nacionalizma i ruskih geopolitičkih interesa.

Ostali organizatori – veze sa proruskim srpskim snagama u Crnoj Gori

Organizator blokade graničnog prelaza Kula sa Crnom Gorom bit će Nedeljko Grandov iz Nikšića. Poznat je po bliskim vezama sa Ruskom Federacijom – Ruskim centrom „Majak“. Podržat će ga Nenad Korać, Bogdan Femić i Mirko Gojačanin.

alt

Nedeljko Grandov

Nastoji se da, pored graničnih prelaza sa Srbijom i Kosovom, sa istim ciljevima bude blokirana i granična tačka Republike Albanije sa Crnom Gorom, poznata kao „Hani i Hoti“. Organizator blokade je Milinko Sekulović – Mišo iz sela Seljani, opština Plužine, Crna Gora. On živi u Nikšiću, a upozorio je da će blokadu graničnog punkta organizovati grupa građana koju predvode vojni veterani ratova 1991-2001. godine i pripadnici 7. bataljona Vojne policije.

alt

Milinko Sekulović

Milinko Sekulović je bio učesnik protesta kod graničnog prelaza Jarinje 18.12.2022. godine, gdje je cilj bio spaljivanje graničnog prelaza. Sekulović je bio dio organizacije protesta koji su doveli do rušenja demokratske vlasti Mila Đukanovića – tzv. Litije.

Također, Sekulović pripada srpskoj ekstremnoj desnici, sa bliskim vezama sa Rusijom.

Upozorenje o eskalaciji

Planirana blokada, koju vodi Radomir Rojević, jasan je pokušaj da se podstaknu tenzije između Srbije i Kosova. Sa svojim dubokim vezama sa političkom elitom Srbije, vezama sa Moskvom i svojom ulogom u nacionalističkim pokretima, Rojević predstavlja opasnu ličnost koja iza kulisa radi na destabilizaciji regiona.

Ova istraga otkriva širu agendu Srbije, koja radi zajedno sa Rusijom, na uticaju na Balkanu, sa potencijalno opasnim posljedicama. Kako se ovi planovi razvijaju, neophodno je da i međunarodna zajednica i regionalni akteri preduzmu akciju i spriječe dalje pogoršanje odnosa na Balkanu.

Naredni dani bit će kritični test za region. Hoće li ovo biti još jedna žarišna tačka u dugoj historiji sukoba, ili će ovi destabilizujući napori biti osujećeni prije nego što izmaknu kontroli?

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...