PUTINOV "KONTRANAPAD" I HLADAN TUŠ ZA VUČIĆA: Poslije Macrona i šef Kremlja govorio o temi koja neće prijati predsjedniku Srbije, EVO o čemu je riječ

Do kraja je ogoljena Vučićeva politika "sjedenja na dvije stolice"

  • Regija

  • 04. Sep. 2024  

  • 0

Dvojica svjetskih lidera za svega nekoliko dana ogolili su "politiku dvije stolice" predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, iznoseći detalje o gorućim temama kao što su rat u Ukrajini i odnos Srbije prema Rusiji. Prvi je to učinio francuski predsjednik Emmanuel Macron i to usred Beograda, rekavši da je "za njega važno to što je Srbija slala municiju u Ukrajinu", prenosi Nova.rs.

Nije prošlo mnogo vremena, a predsjednik Rusije Vladimir Putin tokom sastanka sa Aleksandrom Vulinom je otkrio da je Vučiću uputio poziv na sastanak.

U centru pažnje prošle nedelje bila je posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Srbiji. Iako je glavna tema režimskih medija bila nabavka "Rafalea" za 2,7 milijarde eura, mnogima nije promaklo kako je francuski kolega Aleksandra Vučića razotkrio neprijatne detalje, govoreći o temi o kojoj predsjednik Srbije izbegava da govori – odnosu zvaničnog Beograda prema ratu u Ukrajini.

Kako je Macron rekao, za njega je jako važno to što je Vučić preduzeo hrabre odluke, među kojima je i slanje municije u Ukrajinu.

alt

Emmanuel Macron i Aleksandar Vučić (Foto: Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs)

“Da se sad samo nadovežem na ovo pitanje vezano za sankcije. Tu mi ne dajemo nikakve lekcije. Znači, mi to koordinišemo. Da je Srbija u Evropskoj uniji, mi bismo rekli: ‘Kako onda ne uvodite sankcije Rusiji?’ Ali, Srbija nije u Evropskoj uniji, suverena je i donosi samostalno tu odluku sama, i to je jako dobro. Ali ono što sam ovde također primjetio, to je da je predsjednik preuzeo jako hrabre odluke vežane za njegov angažman sa Evropljanima, humanitarna pitanja, municije, vezano za rat u Ukrajini, odbranu“, rekao je Macron u Beogradu.

A od Putina – poziv za BRICS

Nije prošlo ni nedjelju dana i još uvijek su se slegali utisci nakon sastanka Vučića sa Macronom, nizale su se ocjene da je Srbija nikad bliža Zapadu, a onda je uslijedio Putinov "kontranapad" i hladan tuš za Vučića. Naime, na adresu srpskog predsjednika stigao je poziv za učešće na sastanku zemalja BRICS-a, što izvjesno neće prijati ušima Vučićevih zapadnih partnera.

Naime, Putin je razgovarao sa potpredsjednikom srpske Vlade Aleksandrom Vulinom na marginama Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku. Vulin je prenio je ličnu poruku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Međutim, ni Putin nije ostao praznih ruku, te je i on prenio pozdrave Aleksandru Vučiću, tako otkrivajući da je on uputio poziv Vučiću da učestvuje u događaju koji će održati u okviru sastanka lidera BRICS-a.

"Prenesite pozdrave predsedniku Vučiću. Čekamo ga na događajima u okviru sastanka lidera BRICS u Kazanju u formatu BRICS ‘autrič’. Poslali smo vam poziv, nadam se da će ga gospodin predsjednik prihvatiti“, rekao je Putin.

Podsjetimo, list Financial Times objavio je 23. juna procjene da je Srbija indirektno, preko drugih zemalja, od početka rata u Ukrajini, toj zemlji izvezla municiju u vrijednosti od oko 800 miliona eura.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, komentarišući ovdje navode, da je sve izvezeno dozvoljenim „end userima“ (krajnjim korisnicima), dok je govoreći o svom odnosu sa Vladimirom Putinom naveo da se nisu čuli duže od dvije godine.

Ko zna, možda baš sastanak u Kazanju bude prilika da se obnovi kontakt… Ako partneri sa Zapada ne budu imali nešto protiv.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...