PO NALOGU MINISTRA RAME ISAKA: Na Policijskoj akademiji FMUP-a uvodi se predmet iz oblasti nasilja nad ženama

Nalog ministra Isaka uslijedio je nakon tragičnih dešavanja u Gradačcu kao i drugih slučajeva nasilja nad ženama, vršnjačkog nasilja i krivičnih djela počinjenih iz mržnje.

  • Vijesti

  • 16. Avg. 2023  

  • 4

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak naložio je da se na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova uvede predmet „Rodnozasnovano nasilje, maloljetnička delinkvencija i nasilje u porodici“ koji će biti obavezan predmet za sve polaznike osnovne policijske obuke.

U novom Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, koji će u narednim sedmicama biti upućen Vladi Federacije Bosne i Hercegovine na davanje saglasnosti, sistematizovano je stručno-operativno radno mjesto predavača na predmetu „Rodnozasnovano nasilje, maloljetnička delinkvencija i nasilje u porodici“.

Nalog ministra Isaka uslijedio je nakon tragičnih dešavanja u Gradačcu kao i drugih slučajeva nasilja nad ženama, vršnjačkog nasilja i krivičnih djela počinjenih iz mržnje.

Svi budući polaznici osnovne policijske obuke za početni čin „policajac“ i čin „mlađi inspektor“ bit će u obavezi da se edukuju iz oblasti rodnozasnovanog nasilja, maloljetničke delinkvencije i nasilja u porodici.

U izradu nastavnog plana i programa bit će uključeni službenici Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije kao i predstavnici akademske zajednice i eksperti iz ove oblasti.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova ističe kako je tematika rodnozasnovanog nasilja, maloljetničke delinkvencije i nasilja u porodici bila obuhvaćeni nastavnim planom i programom na više predmetnih cjelina na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, ali ministar Isak je procijenio kako je potrebno navedenu tematiku izdvojiti u posebnu predmetnu cjelinu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...