IZRAELSKA VOJSKA PRIZNALA: "Naš dron se srušio zbog "tehničkog kvara"? (VIDEO)

Proizvođač tvrdi da se dron “može pohvaliti izdržljivošću i pružanjem podataka u stvarnom vremenu, danju ili noću, operaterima na zemlji".

  • Svijet

  • 29. Okt. 2023  

  • 0

Izraelske odbrambene snage (IDF) službeno su priznale da se jedna od njihovih bespilotnih letjelica (UAV) Skylark 3 srušila  u južnom dijelu grada Gaze.  

IDF je pad pripisao “tehničkoj grešci” i uvjerio da nisu ugrožene nikakve osjetljive informacije, mada kruže informacije da dron oborio Hamas. 

Skylark 3 Hybrid je taktička bespilotna letjelica koju je razvila Elbit Systems, istaknuta izraelska firma za odbrambenu elektroniku. Predstavlja najnoviji dodatak Elbitovoj ponudi bespilotnih letjelica koja uključuje Hermes 900, Hermes 450, Skystriker, Magni i Thor. 

Skylark 3 Hybrid namijenjen je za izvođenje tajnih operacija. Proizvođač tvrdi da se dron “može pohvaliti izdržljivošću i pružanjem podataka u stvarnom vremenu, danju ili noću, operaterima na zemlji". Elbit Systems navodi da je letjelica Skylark 3 dizajnirana za rad u teškim uvjetima i može raditi do 20 sati bez prestanka. 

Vojni stručnjaci vjeruju da i Hamas raspolaže bespilotnih letjelicama, uglavnom iranske i kineske proizvodnje, dizajniranim za izviđanje i borbeno djelovaje, no nije poznat ni broj ni vrsta dronova kojima raspolaže.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...