DRAMATIČNO NA BLISKOM ISTOKU: Nekoliko minuta uoči primirja oglasile se sirene za uzbunu u izraelskom gradu...

Katar se nada da će do isteka primirja ispregovarati naknadni dogovor o puštanju još talaca iz Gaze, a nada se i da će ovaj prekid vatre omogućiti suradnju na postizanju trajnog primirja.

  • Svijet

  • 24. Nov. 2023  

  • 0

U Izraelu i Gazi sada je 7 sati, trebalo bi početi primirje. Samo nekoliko minuta ranije oglasile su sirene za uzbunu u izraelskom gradu, dok je IDF napao ciljeve u Gazi

Primirje između Izraela i Hamasa počinje u petak u Gazi u sedam sati ujutro, u šest sati po srednjoeuropskom, s prvom grupom talaca koji će biti oslobođeni u poslijepodne u 16 sati, saopćio je u četvrtak glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova.

U petak ujutro stupa na snagu sveobuhvatni prekid vatre na sjeveru i jugu Pojasa Gaze, rekao je novinarima Majed Al-Ansari, dodajući da će kao dio dogovora iz izraelskih zatvora biti pušteni Palestinci.

U prvoj skupini oslobođenih talaca će biti 13 žena i djece, rekao je Ansari. Dodao je da će taoci iz istih obitelji biti pušteni u toj prvoj skupini.

Tokom naredna četiri dana Hamas će pustiti na slobodu sveukupno 50 talaca od 240 koliko su oteli tokom ubilačkog pohoda na kibuce i glazbeni festival u južnom Izraelu 7. oktobra.

Za uzvrat, bit će pušteno 150 Palestinaca koji se nalaze u izraelskim zatvorima, no Ansari nije rekao koliko će palestinskih žena i djece biti pušteno u petak i gdje će se to dogoditi.

U Dohi će se pratiti primirje i oslobađanje talaca s direktnom komunikacijom u stvarnom vremenu s Izraelom, političkim uredom Hamasa u Dohi i Međunarodnim odborom Crvenog križa (ICRC).

Ansari ističe da je važno održati vrlo jasnu liniju komunikacije sa svima te osigurati da ozračje u kojem će se dogoditi predaja talaca bude sigurno.

Katar se nada da će do isteka primirja ispregovarati naknadni dogovor o puštanju još talaca iz Gaze, a nada se i da će ovaj prekid vatre omogućiti suradnju na postizanju trajnog primirja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...