KRŠ I LOM PRED KAMERAMA: Teslin novi model na crash testu, neočekivani rezultati…

Energija udarca pri simulaciji sudara ne apsorbira se, nego se u velikoj mjeri zadržava i prenosi preko okvira vozila.

  • Auto

  • 18. Dec. 2023  

  • 0

Već mjesecima se direktor i suvlasnik Tesle Elon Musk hvali da je pick-up Cybertruck neuništv, ali u toj navodnoj kvaliteti kriju se i brojne opasnosti. Naime, u Teslinom videu prezentirani su rezultati crash testa pri brzini od 56 km/h. Na prvi pogled rezultat se čini impresivnim, ali taj rezultat krije ozbiljne opasnosti. Čini se da pick-up od ultračvrstog nehrđajućeg čelika ima gotovo minimalna oštećenja te da nema zona gužvanja karoserije. Tek se malo savio prednji poklopac.

Pomalo neodgovorno, Elon Musk je u jednom trenutku ustvrdio:

-Ako ikada uđete u bitku s drugim automobilima, pobijedit ćete.

Poznati kritičar Tesle, stručnjak za autoindustriju Edward Niedermeyer na platformi Bluesky objavio je da se energija udarca pri simulaciji sudara ne apsorbira, nego se u velikoj mjeri zadržava i prenosi preko okvira vozila. Cybertruck će sasjeći sve što mu se nađe na putu, rekao je Niedermeyer.

Nisu dostupni provjerljivi rezultati crash testova, koje je proveo proizvođač, a nisu još dostupni ni neovisni testovi. Cybertruck težak je oko tri tone.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...