SIGURNOSNI STRUČNJACI O PEJDŽERIMA U LIBANU: Ovako je izvršeno hakiranje, postavljanje eksploziva i "pritisak na dugme"

Izvori smatraju da Izraelska obavještajna služba zadužena za obavještajno djelovanje u stranim državama (Mossad) i Izraelska vojna obavještajna služba (Aman) vjerovatno stoje “iza ovog čina agresije”.

  • Svijet

  • Prije 5h  

  • 1

Mediji u Libanu prenijeli su u utorak informacije iz sigurnosnih izvora o novim detaljima eksplozija bežičnih komunikacijskih uređaja (pejdžera) u toj zemlji, otkrivajući da su uređaji napunjeni eksplozivom već na samom mjestu uvoza.

Prema sigurnosnim stručnjacima, Hezbollahovi dojavljivači bili su napunjeni eksplozivom preko komponente IC (integrirani sklopovi) koja je sadržavala eksplozivne materijale. Riječ je o integriranom sistemu koji se obično koristi u elektroničkim uređajima za kontrolu nekih njihovih funkcija.

Prema onome što je kanal Al-Mayadeen objavio iz neimenovanih sigurnosnih izvora, ovaj komad sadrži eksplozivne materijale, što znači da je pejdžer na precizan način napunjen eksplozivom koji je skriven unutar komponenti samog uređaja.

Izvori su nastavili da se ove eksplozivne materije “ne mogu otkriti prilikom pregleda nekim uobičajenim uređajima za skeniranje koji su dostupni čak i nekim zemljama i međunarodnim aerodromima. Drugim riječima, eksplozivni materijal je posebno dizajniran za ovu misiju.

Izvori smatraju da Izraelska obavještajna služba zadužena za obavještajno djelovanje u stranim državama (Mossad) i Izraelska vojna obavještajna služba (Aman) vjerovatno stoje “iza ovog čina agresije”.

Napredna tehnologija

Što se tiče načina detonacije, izvori navode da je ”eksplozija izvedena slanjem kratke poruke na uređaj uz korištenje napredne tehnologije koja je aktivirala skriveni eksplozivni materijal. Eksploziju nisu izazvale baterije pejdžera, već je litijum, koji napaja uređaj, doveo do eksplozije prilikom prijema poruke”, prenosi Al Jazeera.

“Eksplozivni materijal je bio namijenjen za nanošenje maksimalne štete, posebno u napravama koje se pričvršćuju na struk, kako bi došlo do direktnog udara eksplozije u tijelo”, dodaju izvori.

Dodaje da su otprilike četiri sekunde, nakon zvučnog signala o stizanju poruke, “uređaji automatski eksplodirali, bez obzira je li bilo odgovora na njih ili ne.”

Američka internetska stranica Al-Monitor otkrila je, pozivajući se na visokopozicionirane regionalne obavještajne izvore, da je Izrael izveo svoj napad u Libanu preko pejdžera nakon što je pribavio obavještajne podatke o tome da su dva člana Hezbollaha otkrila da su uređaji hakirani.

Na web-stranici je navedeno da je Izrael bio ”prisiljen” donijeti odluku o provođenju operacije zbog ovog obavještajnog propusta “prije nego što bude prekasno”.

Gold Apollo odbacuje odgovornost

Tajvanska kompanija Gold Apollo demantirala je bilo kakvu vezu s eksplozijom pejdžera u Libanu, u kojoj je ubijeno 12 i ranjeno oko 3000 ljudi, od kojih je većina zadobila ozljede u predjelu lica i ruku.

Kompanija je objasnila u saopćenju da je prije tri godine potpisala ugovor s evropskom kompanijom sa sjedištem u glavnom gradu Mađarske, Budimpešti, pod nazivom BAC, dajući joj licencu za proizvodnju uređaja i korištenje naziva tvrtke, te kako je ona proizvela pejdžere koji su eksplodirali u Libanu.

U utorak je dvanaest ljudi ubijeno, a oko 2800 ih je ranjeno, uključujući gotovo tristo osoba u kritičnom stanju, nakon napada u kojem su detonirane hiljade pejdžera koje Hezbollah koristi isključivo za komunikaciju, kako pokazuju najnovije statistike libanskog Ministarstva zdravlja.

Iako se Izrael nije oglasio o ovim dešavanjima, libanska vlada i Hezbollah optužili su Izrael da je odgovoran za eksplozije koji su dovele do incidenta s pejdžerima, a stranka je zaprijetila Izraelu “teškim obračunom”.

Ured premijera Benjamina Netanyahua ogradio se, u svom saopćenju, od objave premijerovog savjetnika Topaza Luka na platformi X u kojoj je nagovijestio da je Tel Aviv odgovoran za napad, prije nego što ju je izbrisao.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...