NEGATOR GENOCIDA JOANIKIJE U AKCIJI: "Crna Gora ne treba glasati za Rezoluciju o Srebrenici"

"Priča o srebreničkom genocidu nije naučno utemeljena, ali je itekako politički motivirana", kaže Joanikije

  • Regija

  • 11. Maj 2024  

  • 1

"Crna Gora ne treba  glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici", saopćio je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

"Crna Gora, da bi uvijek bila otvorena za istinu, da bi sačuvala svoje dostojanstvo, da bi sačuvala svoju unutrašnju stabilnost, da bi doprinijela izmirenju i regionalnoj stabilnosti, ne treba  glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Dosljedno poštujući srebreničke žrtve neupitnog zločina, ali isto tako razlikujući zločin od genocida, treba glasati protiv", rekao je Joanikije za Portal In4S.

Joanikije je negirao da se u Srebrenici dogodio genocid.

"Ratni zločin nad Bošnjacima koji se dogodio u Srebrenici 1995. godine je za svaku osudu. Iako su Bošnjaci nad Srbima u toku građanskog rata u Bosni i Hercegovini 1991-1995. izvršili mnoge zločine, dio pripadnika Vojske Rs time ne može biti opravdan za zločin u Srebrenici", rekao je Joanikije.

On je dodao da je nesporna činjenica da je u Srebrenici izvršen zločin, ali da je priča o genocidu u Srebrenici neodrživa i opasna.

"Pogrešno je i veoma opasno izjednačavati Srebrenicu i Jasenovac. Priča o srebreničkom genocidu nije naučno utemeljena, ali je itekako politički motivirana", kazao je Joanikije.

On je poručio da je cilj, između ostalog, da se genocid pripiše srpskom narodu koji je više puta u poslednjih stotinu godina bio žrtva genocida.

"Onda je jasno zašto se u ovoj priči pojavljuje Njemačka", poručio je Joanikije.

Rezolucijom, koju su inicirale Njemačka i Ruanda, traži se da se 11. juli proglasi za Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Glasanje u Skupštini Ujedinjenih nacija trebalo je da bude 2. maja, ali je odloženo. Novi termin glasanja još nije utvrđen.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić rekao je prije dva dana u Skuštini da će Crna Gora u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...