ZASTUPNIK SDA, ELDAR ČOMOR KONSTATUJE: "Bošković svojim partnerima iz Trojke šalje poruku - ukoliko vi ne podržite Marina Vukoju, neće proći ni..."

(...) sva ona imenovanja koja su u vašem interesu."

  • Politika

  • 13. Maj 2024  

  • 3

U najmanju ruku smiješan je dnevni red sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, zakazane za 28. maj, jer su sve tačke podređene imenovanju Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH, izjavio je za Novinsku agenciju Patria federalni zastupnik i član Komisije za izbor i imenovanje Eldar Čomor (SDA).

- Nema tu ništa značajno osim tačke koja se tiče izbora i imenovanja, zbog koje je uostalom ta sjednica i sazvana. Mladen Bošković svojim partnerima iz Trojke u biti na taj način šalje poruku - ukoliko vi ne podržite Marina Vukoju, neće proći ni sva ona imenovanja koja su u vašem interesu - ističe Čomor.

Trojkaši su, uz HDZ BiH, dodaje Čomor, na prethodnim sjednicama Zastupničkog doma uradili sve kako bi uklonili sve potencijalne prepreke u Komisiji za izbor i imenovanje, i time trasirali put za imenovanje Marina Vukoje.

- Uradili su to kršeći i Poslovnik, i Ustav, izmišljajući tamo neke zaključke na samim sjednicama kako bi došli u poziciju u kojoj mogu izmijeniti Poslovnik i kvorum za rad u samim komisijama. Sve su to uradili u prethodnih nekoliko mjeseci kako bi došli do pozicije u kojoj će imati nesmetan prolaz svojih prijedloga u samoj Komisiji za izbor i imenovanje.

A posljednji put smijenili su Dajanu Čolić i Edinu Gabela. Kada bi se brojale ruke u samoj Komisiji, nisu to trebali uraditi, jer im je bilo dovoljno i tada postojećih sedam. Međutim, izgleda da određene stvari nisu funkcionisale u samoj Komisiji, pa je bilo potrebno da se i njih dvije smijene, a umjesto njih dovedu novi članovi koji će slušati HDZ.

Trojka i HDZ imaju dovoljan broj ruku, i ja mislim da će nažalost Trojka na ovaj način izvršiti i taj zadatak koji im je dodijelio Dragan Čović i HDZ/HNS - ocjenjuje Čomor.

Osvrnuo se i na činjenicu da dugi niz mjeseci sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH saziva i vodi Mladen Bošković iz HDZ-a BiH, iako je on zapravo po funkciji potpredsjedavajući.

- Kad je vidio da Mirjana Marinković Lepić ne vodi i ne saziva sjednice onako kako to želi HDZ BiH, Bošković je od nje preuzeo predsjedavanje mimo Poslovnika i Ustava. A prestat će da vodi Parlament onog trenutka kad završi izbor sudije Ustavnog suda BiH.

To mu je zadatak koji je dobio od HDZ-a i HNS-a. I njegov uspjeh zavisi isključivo od podrške Trojke u Parlamentu FBiH. Jedna od izdaja koje je uradila Trojka upravo je omogućavanje Boškoviću da vodi sjednice i to čisto političko imenovanje Vukoje - naglašava Čomor.

Demantovao je brojne medijske natpise da je stručna komisija izabrala Marina Vukoju. To nije tačno, ističe Čomor. Radi se o političkom tijelu - radnoj grupi koju je imenovala Komisija za izbor i imenovanje, u kojoj je, uzgred rečeno, predsjednik Mladen Bošković.

Nakon što poziciju sudije u Ustavnom sudu BiH predaju u ruke HDZ-a, Čomor je mišljenja da će u novim ustupcima Trojke prema njihovim partnerima uslijediti određeno zatišje. A zatim će, dodaje, njihov međusobni odnos nakon Lokalnih izbora biti nastavljen možda i još većim intenzitetom.

Čomor upozorava da će Trojkaši nastaviti s urušavanjem javnog RTV servisa, prije svega u FBiH. A već su u to, dodaje, na određeni način krenuli zajedno s HDZ-om i SNSD-om preko Poslovodnog odbora BHRT-a nedavnim gašenjem programa Federalne televizije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...