ODJEKNUO ERDOGANOV GOVOR IZ ANKARE: „Alija Izetbegović je, kada je trebalo, obukao vojnu uniformu; Genocid će se ponoviti, ako…“

Erdoğan je izrazio želju da se nastavi rad filantropa na širenju dobrote, bratstva u Turskoj iu različitim dijelovima svijeta.

  • Evropa

  • 23. Maj 2024  

  • 2

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u srijedu na globalni odgovor na humanitarnu krizu u Gazi.

Tokom govora na ceremoniji dodjele međunarodnih nagrada za dobročinstvo u glavnom gradu Ankari, turski predsjednik je pozdravio odluku triju evropskih naroda da priznaju državu Palestinu, pozivajući druge zemlje da donesu slične odluke.

"Veoma sam zadovoljan najavama Norveške, Irske i Španije da će priznati državu Palestinu", rekao je Erdogan.

Odluka da se prizna država Palestina dolazi u trenutku kada Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine, uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre u enklavi.

"Oni koji pružaju logističku, vojnu podršku okupatorima snose istu odgovornost za krv koja teče u Gazi kao i sami okupatori", istakao je Erdogan.

Turski predsjednik je također rekao da sve dok zapadne sile i dalje stoje iza izraelskog premijera Benjamina Netanyahua uprkos svoj "njegovoj aroganciji i nepromišljenosti", masakri u Palestini se ne mogu spriječiti.

"U posljednjih 229 dana, Gazu su, koja je već bila bolnica na otvorenom zbog blokade, pretvorili u ogromno dječje mezarje", rekao je Erdogan.

Turski lider je upozorio da ako se cionistički ekspanzionizam nastavi ovako, svijet će biti sklon novim sukobima.

"Izrael je izgubio ovaj rat i osuđen je u očima čovječanstva. Imamo obavezu prema našoj palestinskoj braći, koja već 76 godina sanjaju da se vrate svojim domovima i domovini", dodao je Erdogan.

Erdoğan je rekao: "Oni koji riskiraju svoje živote za druge kada je to potrebno u potresu, koji se žrtvuju kako bi došli do još jedne osobe u potrebi, koji riskiraju sve vrste rizika kako bi obranili prava i pravdu, koji nastoje odgojiti generacije prosvijetljene svjetlom Kur'ana, koji pomažu siročadi, "Molim se da Bog ne učini da osjetimo odsustvo velikodušnih, velikodušnih ljudi koji pružaju ruku pomoći starijima, pa čak i pticama."

Erdoğan je izrazio želju da se nastavi rad filantropa na širenju dobrote, bratstva u Turskoj iu različitim dijelovima svijeta. Navodeći da je Alija Izetbegović, pobornik i državnik koji je svoj život posvetio slobodi Bosne, bio veliki mislilac, ali i iskusan političar koji je vrlo dobro poznavao funkcioniranje globalnog sistema, Erdogan je rekao: "Kada je trebalo, skinuo je svoje odijelo i obukao vojnu uniformu za svoju zemlju i naciju." Toliko je bio domoljub, hrabar i uzoran vođa u svakom pogledu. Ne samo njegova borba, nego i njegove ideje, savjeti i riječi bili su primjer, kazao je.

O genocidu u Srebrenici rekao je sljedeće: „Šta god učinili, ne zaboravite genocid, jer će se ponoviti genocid koji se zaboravi“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...