TAJNA SLUŽBA U AKCIJI, ERDOGAN UPOZORIO PUTINA U POSLJEDNJI ČAS: "Detaljno su nam rekli sve o cijeloj operaciji..."

Turski provladin medij otkriva.

  • Evropa

  • 19. Jun. 2024  

  • 0

Turska obavještajna služba upozorila je Rusiju na drugi teroristički napad koji je trebao uslijediti nakon smrtonosnog masakra u koncertnoj dvorani Crocus City Hall u blizini Moskve ovog proljeća, izvijestio je turski provladin medij Hurriyet.

Napad na dvoranu dogodio se krajem marta kada je grupa naoružanih muškaraca – kasnije identificiranih kao etničkih Tadžika – upala u dvoranu uoči rock koncerta, ubivši 145 ljudi i ranivši više od 500 drugih. Bio je to najsmrtonosniji teroristički čin u zemlji od ranih 2000-tih.

Ruski dužnosnici rekli su da je napad pripremila, financirala i koordinirala teroristička organizacija Islamska država-Khorasan (ISIS-K), ali su tvrdili da je tu skupinu Ukrajina koristila kao posrednika. Kijev je negirao bilo kakvu umiješanost.

List navodi da su dvojica počinitelja koji su izveli napad dugo vremena boravili u Moskvi i da su u često nakratko ulazili u Tursku kako bi produžili boravišne dozvole, dodajući da je Rusija o tome obaviještena.

Ispitivanjem zarobljenih pripadnika ISIS-K, turske su službe saznale da je ‘teroristička organizacija planirala drugi napad nakon prvog napada na koncertnu dvoranu‘, navodi Hurriyet, dodajući da organizacija planira ciljati ‘prepuni trgovački centar‘,

Šef FSB-a, Aleksandar Bortnikov, ranije je rekao da je prije pucnjave u Crocus Cityju Moskva bila upozorena od strane SAD-a o predstojećem terorističkom napadu, ali je informacija bila ‘općenite‘ prirode.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...