POTPREDSJEDINK FBiH REFIK LENDO: "Predlaganjem Vukoje kao jedinog kandidata za sudiju Ustavnog suda povrijeđeno pravo zastupnika da biraju"

"Mogu slobodno kazati da se prije svega radi o povredi prava zastupnika da biraju između više kandidata..."

  • Politika

  • 24. Maj 2024  

  • 1

U ime klubova poslanika SDA, DF i SBiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH zastupnica SDA u Predstavinčkom domu FBiH zvanično predala zahtjev potpredsjednici Federacije BiH Lidiji Bradari i potpredsjednicima Federacije BiH Refiku Lendi i Igoru Sojanoviću da, u skladu sa svojom ustavnom obavezom, preduzmu radnje s ciljem zaštite ustavnosti u Federaciji BiH.

Potpredsjednik FBiH Refik Lendo u izjavi za Patriju tim povodom kaže:

"Imenovanje sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine je generacijska odluka s potencijalno višedecenijskim posljedicama na politički suverenitet, teritorijalni integritet i ustavno-pravi poredak države Bosne i Hercegovine.

U Ustavu Bosne i Hercegovine sadržana je odredba kojom se Predstavnički dom Parlamenta Federacije obavezuje da izvrši izbor sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Dakle, pojam izbor znači da se bira između više kandidata koji su im predloženi, a s ciljem da izaberu najboljeg kandidata".

Lendo kaže i sljedeće: "Činjenica da je Komisija za izbor i imenovanje dostavila samo jedno ime Predstavničkom domu, ukazuje da je došlo do povrede procedure u kojoj je Komisija izvršila izbor, a Predstavničkom domu dostavila svoju odluku na potvrđenje".

"Dakle, mogu slobodno kazati da se prije svega radi o povredi prava zastupnika da biraju između više kandidata ali i oduzimanju nadležnosti Predstavničkom domu koji je doveden u poziciju da potvrđuje izbor koji je izvršilo njemu podređene tijelo", rekao je potpredsjednik FBiH.

"Ovim putem pozivam zastupnike u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije da prilikom glasanja donesu ličnu odluku, zasnovanu na stručnim i profesionalnim kompetencijama kandidata Marina Vukoje, čije im je ime dostavljeno na potvrđivanje. Posebno su u obavezi da u obzir uzmu stav i mišljenje građana i birača, koji su za njih glasali i da postave sebi pitanje da li bi oni podržali njihov izbor?", zaključio je Lendo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...