"SB" NA LICU MJESTA: Radnici BHRT-a održali protest upozorenja, moguć i generalni štrajk (FOTO)

Na današnjem protestu upozorenja radnicima su podršku uputile brojne organizacije i kolege iz drugih sindikata u Bosni i Hercegovini.

  • Vijesti

  • 28. Maj 2024  28. Maj 2024

  • 0

Radnici BHRT-a održali su danas protest upozorenja kojim su željeli ukazati na katastrofalnu finansijsku situaciju u kojoj se nalaze.

Predstavnici Samostalnog sindikata radnika zaposlenih u BHRT-u saopštili su da će, ukoliko današnji protest ne bude polučio željeni rezultat, poduzeti korake ka organizovanju generalnog štrajka, u skladu sa zakonskim procedurama.



Radnicima BHRT-a, koji platu nisu dobili već 50 dana, godinama nisu uplaćeni porezi, penzioneri ne mogu ostvariti svoja prava, a zaposlenima je ugrožena egzistencija i pravo na dostojanstven rad.

Podrška predstavnika vlasti ostala je deklarativna, a brojna obećanja kako će pomoći rješavanje pitanja ekonomskog opstanka BHRT-a ostala su neostvarena.

Na današnjem protestu upozorenja radnicima su podršku uputile brojne organizacije i kolege iz drugih sindikata u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović ponudio je pomoć prilikom organizovanja eventualnih budućih protesta, ne u zgradi RTV doma, već ispred Parlamentarne skupštine BiH, navodi Patria.

Podsjećamo, novac prikupljen od RTV takse u FBiH i dalje stoji "zaleđen" na računu Elektroprivrede BiH, jer nema dogovora o pravednoj raspodjeli sredstava između menadžmenta BHRT-a i Federalne televizije.



U međuvremenu, političari obećavaju, ali odgovornost ne preuzimaju.

BHRT je od jučer ukinuo 17 emisija iz svog programa, a neke su i skraćene.

Na listi 15 emisija koje se ukidaju su "Jedan", "Odbrojavanje", "Putevi zdravlja", "Nova avantura", domaći dokumentarni program, "Propuh", "Thinking Box", "Art Depo", "Moja zemlja", "DVS - Filmski festival u Kanu", "Identiteti", "Global", "Konačno petak sa Majom Miralem", "Inbox", "Trend" dok će emisija "Jutro za sve" trajati dva umjesto tri sata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...