ZASTUPNIK DF-a DŽENAN ĐONLAGIĆ, OTVORENO: "Prevelik rizik su preuzeli na sebe oni koji su glasali za Marina Vukoju" (VIDEO)

Vlada Federacije je prošlog mjeseca obilježila prvu godinu mandata, a Đonlagić kaže da je njihova ocjena - nedovoljan jedan.

  • Politika

  • 30. Maj 2024  30. Maj 2024

  • 1

Dženan Đonlagić, delagat u Domu naroda PSBiH, u Dnevniku D FTV-a govorio je o brojnim aktuelnim temama.

Nakon dva mjeseca pauze, Dom naroda Bosne i Hercegovine zasjeda u ponedjeljak, tako je barem najavljeno, i to hitno, na zahtjev Kluba Bošnjaka.

„Da, poziv je stigao. Želimo otkloniti mogućnost potencijalnog novog predlaganja zakona koji su u suprotnosti sa važećim Ustavom Bosne i Hercegovine. Podsjetimo se da smo upravo prije ta dva mjeseca imali prijedlog zakona o Ustavnom sudu za koji duboko vjerujemo da je protivustavan. Aktuelni poslovnik je omogućavao tu vrstu da delegat izbjegne Ustavnopravnu komisiju ako ga predloži po hitnom postupku. Dakle, želimo otkloniti tu mogućnost, da izmjenom poslovnika svaki sadržaj teksta zakona ide na mišljenje Ustavnopravnoj komisiji da se utvrdi da li je sadržaj zakona u skladu sa Ustavom. Ono što smo imali predloženo vezano za zakon o Ustavnom sudu duboko razvaljuje kompoziciju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, njegov način odlučivanja, što nije zakonska materija, nego je ustavna materija“, pojašnjava on.

Dalje navodi da 'zapravo želimo pokazati da ono što smo imali, određene spinove od strane vladajuće koalicije da Klub Bošnjaka blokira Dom naroda, evo, pokazujemo da to nije slučaj'.

Upitan smatra li da je to tada bila dobra odluka - napustiti sjednicu, kaže da je to bila jedina moguća.

„To nije blokada. Vi imate situaciju, vidite da vam neko zapravo želi da razvali dom, da razvali kuću, da vam zapali temelje i krov i onda kaže - dođite u tu kuću, ostanite tu. Dakle, ono što je bilo predloženo, vjerujemo, mislim da se i OHR oglasio po tom pitanju, duboko ide u razvaljivanje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a to je nešto što naprosto nismo mogli dopustiti“, tvrdi Đonlagić.

Naglašava da očekuje da sjednica u ponedjeljak bude održana i da se izglasaju izmjene poslovnika, jer su, kaže, one korisne svima.

„Da izbjegnemo situacije, da nemamo mišljenje Ustavnopravne komisije da li je bilo koji sadržaj zakona u skladu s Ustavom ili ne“.

Na pitanje je li to što očekuje i izvjesno s obzirom na omjer snaga, odgovara:

„Pa ne znam kakva će biti odluka Kluba srpskog naroda, imajući u vidu da je Milorad Dodik najavio blokadu institucija Bosne i Hercegovine, u smislu da delegati iz SNSD-a neće učestvovati u procesu odlučivanja, ukoliko to nije u interesu Republike Srpske. To je čovjek najavio nakon usvajanja Rezolucije u UN-u. Tako da vidjet ćemo šta će se dešavati. Dakle, Klub Bošnjaka će biti prisutan na sjednici“.

Kaže i da koalicija na državnom nivou postoji samo na papiru - u funkcionalnom smislu i u smislu onoga što je obećavala, apsolutno ne.

„Mjesecima nema zakona od Vijeća ministara BiH“, dodao je.

Đonlagić je objasnio šta konkretno zamjera HDZ-u, SNSD-u i Trojki.

„Politike SNSD-a i HDZ-a su nama jasne već duži niz godina. Ono što zamjeram strankama Trojke jeste što su evidentno ušle u državnu koaliciju i generalno u vlast samo zbog fotelja. Dakle, sve ono što su obećavali u predizbornoj kampanji i sve ono što su obećavali da će biti neki vid programske koalicije i programskog rada - ispostavlja se da od toga nema ništa. Ilustracija svega toga u ovoj tekućoj godini je da ulazimo u šesti mjesec bez redovnog budžeta institucija Bosne i Hercegovine. Dakle, u ovom trenutku država nema budžeta“.

U tom kontekstu podsjetio je da je budžet države najvažniji finansijski akt jedne zemlje, te je podvukao da se imidž države narušava s tim što država nema usvojen budžet.

„Neozbiljno je i prema institucijama EU za koju se vlast zaklinje da nas vodi u evropskoj perspektivi i evropskim putem. Sad su doveli u pitanje i određena sredstva iz Plana razvoja za Zapadni Balkan gdje i BiH može očekivati određena investiciona i infrastrukturna sredstva. Mislim da bez usvojenog budžeta Bosna i Hercegovina neće biti u mogućnosti da povlači taj novac iz EU“, kategoričan je Đonlagić.

Podvukao je da u državnim institucijama mjesecima nema reformskih zakona.

„I ono što je usvojeno na kapaljku, institucije EU su zbog geopolitičke situacije na neki način progledale kroz prste aktuelnoj vlasti i donijeli određenu odluku u smislu potencijalnog otvaranja pregovora. Jutros čitam da su Ukrajina i Moldavija vrlo blizu da dobiju pregovarački okvir. I da otvore pregovore, Bosna i Hercegovina se ne spominje. Dakle, aktuelna vlast ne ispunjava ono što je bila preporuka Evropske komisije u smislu da ono što su obećali - ne isporučuju, kao što je, recimo, zakon o sudovima i neka druga zakonska rješenja. Nema mjesecima ništa iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da dođe pred zastupnike i delegate“, naglasio je Đonlagić.

Koalicija je stala na, konkretno izmjenama izbornog zakona, zakona o sudu, zakona o Ustavnom sudu. Stavovi se nekako ne mijenjaju. Poprilično su tvrdi, barem je to ono što izlazi u javnost. Đonlagić smatra da koalicija ne može doći do dogovora.

„Mislim da ćemo ovo na ovakav način zapravo vući do narednih izbora. Žao mi je zbog toga, ali aktuelna vlast i kompozicija aktuelne vlasti kao takve, mislim da neće uspjeti napraviti nikakav novi iskorak u ovim godinama pred nama do 2026. Dakle, to je jednostavno tako. Evidentno je, slušali smo prethodnih sedmica i mjeseci da su i Dodik i Čović kazali da ono što je Trojka obećala da će ispuniti, da ne ispunjavaju. Sjetimo se famoznog sporazuma u Bakincima gdje su prijetili da će objaviti određene isječke i onoga što je pričano tamo. Dakle, u suštini, izborni zakon koji je temeljni zahtjev HDZ-a i izmjene zakona o Ustavnom sudu BIH, temeljni zahtjev SNSD-a, Trojka to neće ispuniti i sad imamo zapravo taj status quo unutar državne vlasti“.

Centralna izborna komisija BiH ponovo je priznala listić liste PDP-a za izbor delegata u Dom naroda BiH.

„U formalnom smislu bi to promijenilo odnos, recimo u Klubu srpskog naroda, u Domu naroda, da SNSD nema više taj mehanizam blokade i kontrolni paket od četiri delegata. Taj omjer bi bio onda 3-2. U formalnom smislu to znači da se obezbjeđuje prohodnost zakona i kroz Dom naroda, da SNSD više ne može blokirati donošenje zakona i potencijalno rekonstrukcija Vijeća ministara Bosne i Hercegovine se može onda sprovesti i kroz Predstavnički dom i kroz Dom naroda. Ne očekujem da će se suštinski desiti prekompozicija vlasti. Ali nije dobro da ikada i jedna politička stranka ima taj kontrolni paket od četiri delegata i da se bilo kojoj stranci daje taj mehanizam blokade u Domu naroda. Nažalost, svjedočili smo u Narodnoj skupštini Republike Srpske da je zapravo SDP, a sve je zapravo bilo dogovoreno ranije, da će Trojka ući u vlast sa SNSD-om i HDZ-om, isporučila četvrtog delegata i na taj način je SNSD dobio taj kontrolni paket. Nisu zapravo naučili ništa iz greške SDA prethodnog mandata kada je također SNSD imao taj kontrolni paket od četiri delegata. Međutim, ovdje je situacija u tome što su oni obećavali da će raditi drugačije, a ispostavilo se zapravo da rade isto, a ponekad čak i gore. Dakle, dolazimo do onog zaključka da nije svaka promjena nabolje, da zapravo promjena može biti i na gore“, ocijenio je Đonlagić.

Ističe da je državna vlast vrlo svjesno NATO put Bosne i Hercegovine ostavila po strani.

„Već duži niz godina apostrofiramo koliko je NATO put Bosne i Hercegovine važan vanjskopolitički cilj države. To je jedan sigurnosni kišobran koji Bosni i Hercegovini omogućava stabilnost i sigurnost i čak i u ekonomskom smislu znači puno. Sve zemlje kada su pristupile NATO imale su snažniji ekonomski rast i priliv direktnih strani investicija. Međutim, ono što zamjeram aktuelnoj vlasti jeste što ne ispunjava svoju zakonsku obavezu. Mi do sada od formiranja ovog Vijeća ministara zapravo nismo vidjeli usvajanje niti jednog programa reformi. Podsjetimo se da je prethodna vlast zapravo aktivirala akcioni plan za članstvo, da danas Bosna i Hercegovina učestvuje u MAP-u, takozvanom akcionom planu za članstvo, ali ima obavezu da svake godine u sjedište NATO-a dostavlja program reformi koji je zapravo jedan screening proces, jedna evaluacija koliko država i njene institucije napreduju u ispunjavanju određenih uslova. To je slično kao i EU put. Međutim, do sada ovaj saziv Vijeća ministara, nažalost, nije usvojio niti jedan program reformi“.

Marin Vukoja novi je sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Đonlagić kaže da je žestoko kritizirao koaliciju u Federaciji zato što on, kako navodi, nije bio najbolji kandidat i zato što je zastupnicima u Predstavničkom domu oduzeto pravo da biraju.

„Dakle, i ranije su birani suci u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, iz Federacije, iz Predstavničkog doma. Do sada su uvijek imali opciju da biraju više od jednog, između više kandidata. Prvi put sada je, jednom maestralnom manipulacijom od HDZ-a prema Trojki, došao jedan kandidat pred Predstavnički dom i oni su ga zapravo samo potvrdili, nisu birali. Sa nekog političko-ideološkog aspekta također je nezamislivo recimo da zastupnici koji dolaze iz partija socijaldemokratske i socioliberalne orijentacije glasaju za kandidata koji je prijedlog desnice u političkom smislu. Dakle, vrlo jasno smo imali od Dragana Čovića par dana prije glasanja u Predstavničkom domu, javnu izjavu - Marin Vukoja će biti izabran. Time zapravo, svima vrlo jasno je kazao da je on zapravo njegov kandidat i kandidat HDZ-a. Dakle, u političkom smislu i u ideološkom smislu također pogrešna odluka. Ovdje prije svega apostrofiram SDP i našu stranu“.

Ustvrdio je da su zastupnici koji su glasali za Marina Vukoju preuzeli veliki državni rizik, potencijalni rizik.

„Sjetimo se da u prethodnom periodu kada je, recimo, Narodna skupština donosila protivustavne odluke i zakone, sve je išlo na ocjenu ustavnosti u Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Imajući u vidu političko strategijsko djelovanje SNSD-a i HDZ-a, ja očekujem da će oni i Ustavnom sudu to strategijsko djelovanje pokazati. Prevelik rizik zapravo se preuzima. Dakle, mi ne znamo šta će biti, ali ako dođe do vaganja i odlučivanja u Ustavnom sudu, ja sam potpuno siguran da će, recimo suci koje bira Narodna skupština RS-a i čovjek koji dolazi iz HDZ-a glasati po instrukcijama tih političkih partija. I to je taj bojazan. Dakle, prevelik rizik su ovi zastupnici stavili pred buduće odluke Ustavnog suda, a imamo razne najave. Imamo razne najave secesionističke politike Dodika i SNSD-a i na kraju krajeva imamo vrlo jasne politike i HDZ-a i SNSD-a koji zagovaraju izbacivanje sudija u Ustavnom sudu koji dolaze iz Evropskog suda za ljudska prava, takozvane strane sudije, iako su oni svi suci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Dakle, prevelik rizik su preuzeli na sebe oni koji su glasali za Marina Vukoju“.

Vlada Federacije je prošlog mjeseca obilježila prvu godinu mandata, a Đonlagić kaže da je njihova ocjena - nedovoljan jedan.

„Parlament Federacije je bio evidentno u blokadi sve dok nije Dragan Čović realizovao svoj cilj da dobije suca u Ustavnom sudu. Sve ono što su obećavali i seta, recimo, fiskalnih zakona koji čekaju, nema. Dakle, nema zakona o minimalnoj plati. Obećavali su do 1. januara 1.000 maraka minimalnu platu. Obećavali su rasterećenje privrede. Iz najvažnijih ekonomskih reformi apsolutno nema ništa u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine. Tako da se sve zapravo svodi na kadroviranje. Vidite ovu trakavicu i oko kliničkih centara. Dakle, ne funkcionira ništa unutar federalne koalicije također. Dakle, sve u svemu nisu zapravo uradili ništa u odnosu na ono što su obećavali da će uraditi“.

Đonlagić je komentirao i prijedlog HDZ-a u Zastupničkom domu - plaća u koverte.

„Očajnički je to potez, ne možemo se vraćati u ta vremena. Bh. ekonomija ima jedan od najsavremenijih platnih prometa, ima vrlo savremen bankarski sistem, platni promet koji je vrlo pouzdan, vrlo efikasan, vrlo siguran. Dakle, vraćanje na takvu vrstu obračuna i isplate ličnih dohodaka bi zaista poslao još jednu lošu sliku prema potencijalnim investitorima u ovoj zemlji i pokazalo bi se da bi zapravo bio narušen ekonomski imidž države. U konačnici nadam se da neće to proći“.

O Dodikovoj najavi 'razdruživanja', kaže da je to 'ponovo neustavno djelovanje'.

„Ne mogu entiteti se baviti tim pitanjima. Pitanje uređenja Bosne i Hercegovine je pitanje Ustava Bosne i Hercegovine. Zato je nadležna Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine. Nadam se da zapravo da federalna vlast i da Vlada Federacije neće protokolisati taj papir i uzeti ga u neko razmatranje. Čuo sam jednu od izjava federalnog premijera - kad se to dostavi, mi ćemo to uzeti u razmatranje i dati odgovor. Dakle, nema tu razmatranja, nema odgovora. To je jedan neustavni papir koji ne smije ući zapravo u institucije Federacije BiH jer je sam po sebi neustavan kao takav“.

Konačan izlaz iz krize su novi izbori, poručio je za kraj Đonlagić.

„Nažalost, izborni sistem Bosne i Hercegovine je takav koji onemogućava neke prijevremene izbore. Dakle, opšti izbori 2026. su prilika građanima Bosne i Hercegovine da daju konačnu ocjenu kako je vlast radila u ovom razdoblju“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...