ZA ŠTA SE TO PRIPREMA PLENKOVIĆEVA VLAST: Hrvatska uvodi obavezan vojni rok od 1. januara

"Nije ovo mali zahvat, a nije ni jeftin".

  • Regija

  • 30. Maj 2024  

  • 0

Potpredsjedni Vlade i ministar odbrane Hrvatske Ivan Anušić je na HRT-u govorio o uvođenju obaveznog vojnog roka, čiji početak je najavljen za 1. januar.

"Zadatak pripreme obaveznog vojnog roka ili temeljne vojne obuke dobio je Glavni štab Oružanih snaga. Izvijestio me načelnik Glavnog štaba da su oni pripremili apsolutno cijeli dokument i program kako bi to trebalo ići. Mi ćemo ga vrlo brzo predstaviti vladi, s njime ćemo izaći u javnost i započeti s tom realizacijom", najavio je Anušić.

"Nije jednostavno i nije mali posao u pitanju. U 2008. godini smo prekinuli obavezni vojni rok i od tada do danas sva infrastruktura i kadrovi koji su radili s regrutima su nestali. Infrastruktura je propala, kadrovi tj. instruktori više nisu imali potrebe biti u tom broju kojim jesu, a mi potencijalno imamo svake godine 18.000 mladića koji bi se voljeli priključiti", rekao je Anušić.

"Nije ovo mali zahvat, a nije ni jeftin", kaže ministar, a prvi koraci za početak implementacije poduzet će se već 1. januara, ali ne u punom kapacitetu. 

"18.000 potencijalnih mladića, ako govorimo samo o onima koji će biti obavezni, a to su muškarci. 18.000 potencijalnih mladića koji će nam se javiti, doći i služiti vojni rok. Naravno da ostaje prigovor savjesti, to neće biti 18.000", rekao je ministar i dodao da će vlada demotivirati pozivanje na prigovor savjesti.

"Prigovor savjesti neće biti primaran u njihovim odlukama jer će biti motivirani da se prijave i odrade vojni rok. S druge strane, bit će demotivirani od strane Ministarstva odbrane i vlade i valjanih zakona na odlazak na civilno služenje  vojnog roka", rekao je Anušić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...