DA BUDE PRIHVATLJIVIJI ZAKONODAVCIMA: TikTok radi na verziji svog algoritma za preporuke za američke korisnike

Rad na odvajanju izvornog koda, naređen od strane kineskog matičnog preduzeća ByteDance krajem prošle godine, prethodio je zakonu koji nalaže prodaju TikTokovih operacija u SAD-u, a koji je ove godine dobio podršku u Kongresu. Zakon je potpisan u aprilu.

  • HiTec

  • 31. Maj 2024  

  • 0

TikTok radi na klonu svog algoritma za preporuke za svojih 170 miliona korisnika u SAD-u, što bi moglo rezultirati verzijom koja će raditi nezavisno od kineskog matičnog preduzeća i biti prihvatljivija američkim zakonodavcima koji žele zabraniti aplikaciju, prema izvorima koji imaju direktna saznanja o tim naporima, piše Reuters.

Rad na odvajanju izvornog koda, naređen od strane kineskog matičnog preduzeća ByteDance krajem prošle godine, prethodio je zakonu koji nalaže prodaju TikTokovih operacija u SAD-u, a koji je ove godine dobio podršku u Kongresu. Zakon je potpisan u aprilu.

Izvori, koji su tražili anonimnost jer nisu ovlašteni da javno govore o aplikaciji za dijeljenje kratkih videozapisa, rekli su da bi, nakon što se kod podijeli, to moglo postaviti temelje za prodaju američkih resursa, iako trenutno nema planova za to.

Kompanija je prethodno izjavila da nema planove za prodaju američkih resursa i da bi takav potez bio nemoguć.

TikTok je prvobitno odbio komentirati. Nakon objavljivanja ove priče, TikTok je na X-u objavio: “Reutersova priča objavljena danas je obmanjujuća i činjenično netačna”, bez navođenja šta je netačno.

TikTok je također objavio odlomak iz svoje federalne tužbe: “kvalifikovana dezinvesticija koju zahtijeva Zakon kako bi TikTok mogao nastaviti s radom u Sjedinjenim Državama jednostavno nije moguća: ni komercijalno, ni tehnološki, ni pravno. I svakako ne u roku od 270 dana koji zahtijeva Zakon.”

“Stojimo iza našeg izvještavanja”, rekao je glasnogovornik Reutersa.

TikTok i njegovo kinesko matično preduzeće ByteDance podnijeli su tužbu federalnom sudu u SAD-u u maju, tražeći da se blokira zakon koji nalaže prodaju ili zabranu aplikacije do 19. januara. Američki apelacioni sud je u utorak postavio ubrzani raspored za razmatranje pravnih izazova novom zakonu.

Milioni redova koda

U proteklih nekoliko mjeseci, stotine inženjera iz ByteDancea i TikToka u SAD-u i Kini su dobili naređenje da počnu odvajati milione redova koda, pregledajući algoritam kompanije koji korisnicima prikazuje videozapise koji im se sviđaju. Misija inženjera je stvoriti zaseban kod koji je nezavisan od sistema koje koristi kineska verzija TikToka, Douyin, dok eliminiraju sve informacije povezane s kineskim korisnicima, rekli su dva izvora s direktnim saznanjima o projektu Reutersu.

Ranije neobjavljeni plan pruža rijedak uvid u to kako bi tehničko odvajanje TikTokovih operacija u SAD-u moglo izgledati i pokazuje do koje mjere TikTok ide kako bi se suočio s bipartizanskim političkim rizikom. Američki predsjednik Biden i drugi podržavatelji zakona tvrde da TikTok daje Pekingu previše pristupa velikim količinama podataka, informacijama koje bi se mogle koristiti za špijuniranje ili utjecaj na američke korisnike TikToka.

Reuters je ranije izvijestio da je prodaja aplikacije s algoritmima vrlo malo vjerovatna. Kineska vlada je 2020. godine dodala algoritme za preporuke sadržaja na svoju listu kontrole izvoza, što zahtijeva da dezinvesticija ili prodaja TikTokovog algoritma prođe kroz administrativne procedure licenciranja.

Izvorni kod za TikTokov algoritam za preporuke je prvobitno razvijen od strane ByteDanceovih inženjera u Kini, a prilagođen je za operacije na različitim svjetskim tržištima TikToka, uključujući SAD, prema pravnom podnesku.

ByteDance je popularnost TikToka pripisao efikasnosti svog algoritma za preporuke, koji temelji korisničke sadržajne tokove na njihovoj interakciji sa sadržajem koji gledaju.

Otvoreni kod

Kompleksnost zadatka koji su izvori opisali Reutersu kao mukotrpan “prljav posao” naglašava teškoće u odvajanju osnovnog koda koji povezuje TikTokove operacije u SAD-u s njegovim kineskim matičnim preduzećem. Očekuje se da će rad na tome trajati više od godinu dana, rekli su izvori.

TikTok i ByteDance su obećali da će se boriti protiv američkog zakona na sudu na temelju Prvog amandmana. Ipak, inženjeri nastavljaju raditi pod naređenjima da odvoje TikTokov algoritam za preporuke u SAD-u od ByteDanceove šire mreže, rekli su izvori.

Raniji plan za odvajanje podataka američkih korisnika, nazvan Projekt Texas, nije uspio umiriti američke regulatore i zakonodavce. Sada kompanija nastoji pojačati svoje napore kako bi pokazala da su njene operacije u SAD-u nezavisne od kineskog vlasnika.

U jednom trenutku, rukovodioci TikToka su razmatrali da otvorenim kodom učine dio TikTokovog algoritma, ili ga učine dostupnim drugima za pristup i izmjene, kako bi pokazali tehnološku transparentnost, rekli su izvori.

Rukovodioci su komunicirali planove i pružali ažuriranja o projektu podjele koda tokom timskih sastanaka, u internim planerskim dokumentima i na svom internom komunikacijskom sistemu, zvanom Lark, prema jednom izvoru koji je prisustvovao sastanku i drugom izvoru koji je pregledao poruke.

Reuters nije mogao nezavisno potvrditi interne poruke.

Problemi sa usklađenošću i pravni problemi povezani sa određivanjem koji dijelovi koda se mogu prenijeti na TikTok komplikuju rad, prema jednom izvoru. Svaki red koda mora biti pregledan kako bi se utvrdilo može li ući u zaseban kod, dodali su izvori.

Cilj je stvoriti novi repozitorij izvornog koda za algoritam preporuka koji će služiti samo TikTok-u u SAD-u. Kada bude završen, TikTok u SAD-u će pokretati i održavati svoj algoritam preporuka nezavisno od TikTok aplikacija u drugim regijama i kineske verzije Douyin. Taj potez bi ga isključio iz ogromne inženjerske razvojne moći njegovog matičnog preduzeća u Pekingu, rekli su izvori.

Ako TikTok završi rad na odvajanju algoritma preporuka od svog kineskog pandana, uprava TikToka je svjesna rizika da TikTok u SAD-u možda neće moći pružiti isti nivo performansi kao postojeći TikTok jer se u velikoj mjeri oslanja na inženjere ByteDance-a u Kini za ažuriranje i održavanje baze koda kako bi se maksimalizirala angažovanost korisnika, dodali su izvori.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...