ENTITETSKO MINISTARSTVO BAHATO ODGOVORILO NA ODLUKU USTAVNOG SUDA BiH: "Zemlju smo prodali, nema se šta obustaviti"

Tvrde da su u ovom slučaju postupali u skladu sa Ustavom i zakonima RS i u skladu sa nadležnostima datim Dejtonskim mirovnim sporazumom.

  • Ekonomija

  • 01. Jun. 2024  

  • 1

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, na čijem čelu je Denis Šulić, smatra da odluka Ustavnog suda BiH kojom su suspendovane sve aktivnosti u vezi sa prodajom zemljišta na Jahorini nema nikakvog efekta, jer je kako poručuju, cijeli posao već završen.

U Ministarstvu kažu da nisu upoznati sa cijelim sadržajem odluke suda, ali da prema dostupnim informacijama u javnosti, sud pokušava da obustavi proces koji je okončan, odnosno da suspenduje odluku o načinu i prodaji zemljišta.

“Uzimajući u obzir da su aktivnosti po realizaciji ove odluke u potpunosti završene u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima RS, te je i sav postupak u potpunosti okončan, trenutno ni ne postoje aktivnosti po ovom predmetu”, kažu u ovom Ministarstvu.

Tvrde da su u ovom slučaju postupali u skladu sa Ustavom i zakonima RS i u skladu sa nadležnostima datim Dejtonskim mirovnim sporazumom.

“Nikome nećemo dopuštati da negira te nadleženosti i nameće neke odluke. Protiv svih koji to budu radili pokrenućemo postupke pred nadležnim organima Republike Srpske”, zaključili su oni, prenosi CAPITAL.

Podsjećamo, kompanija “Drvo-export” iz Teslića u vlasništvu SNSD-ovog odbornika Srđana Klječanina Rufija kupila je početkom ove godine direktnom pogodbom preko 56 dunuma zemljišta ma Jahorini za 41.130.000 maraka.

Tu odluku 13 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH pokušava da ospori, smatrajući da Republika Srpska na to nije imala pravo te da je riječ o državnoj imovini u nadležnosti BiH.

Ustavni sud je danas donio privremenu mjeru i obustavio odluku o prodaji do donošenja konačne odluke.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...