OŠTETILA ISLAMSKU ZAJEDNICU BOŠNJAKA: Kako je Amira iz BiH omogućila finansijski kriminal "težak nekoliko milijardi" (VIDEO)

Ova žena je u fokusu danskih medija ovih dana nakon premijernog prikazivanja dokumentarca TV2 “Den sorte svane” (“Crni labud”), gdje je ona razotkrivena kao “krtica” u vezi sa svojim prijašnjim poslom.

  • Mini market

  • 02. Jun. 2024  02. Jun. 2024

  • 1

Amira Smajić, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, optužena je u Odenseu za milionsku prevaru u kojoj je, Islamsku zajednicu Bošnjaka u Danskoj oštetila za 1,2 milion danskih kruna, prenose danski mediji. 

Ova žena je u fokusu danskih medija ovih dana nakon premijernog prikazivanja dokumentarca TV2 “Den sorte svane” (“Crni labud”), gdje je ona razotkrivena kao “krtica” u vezi sa svojim prijašnjim poslom. 

Amira Smajić je karijeru započela sa savjetnikom za dugove Johnnyjem Hastom Hansenom sa Fyna, koji je jesenas osuđen za tešku prevaru. Međutim, i sama se tereti za tešku prevaru, koja se, između ostalog, tiče i bosanskohercegovačkog udruženja – Islamske zajednice Bošnjaka u Danskoj. 

Ona je, između ostalog, priznala da je prevarila Islamsku zajednicu Bošnjaka u Danskoj za 1,2 miliona danskih kruna, proizilazi iz sudske dokumentacije kojoj je Fyens Stiftstidende imao pristup. 

Naime, Amira Smajić, koja je i sama izbjeglica iz BiH, objasnila je da ju je 2018. godine kontaktirao imam i zatražio od nje da otvori bankovni račun za bh. udruženje u banci Nordfyns bank. Umjesto toga, udruženju je dala svoj broj bankovnog računa, tako da je između juna i decembra 2018. na nju prebačeno 1,2 miliona danskih kruna.

“Bila je pod velikim finansijskim pritiskom, a istovremeno je uzimala morfij od oca, koji je isključivo za teške bolesnike. To ju je psihički paralizovalo pa se istovremeno osjećala i malo ‘naduvano’ “, stoji u sudskoj dokumentaciji.

Na sudu je objasnila da je novac utrošen dug koji je imala, a u vezi kojeg je svojevremeno i kidnapovana.

U dokumentarcu TV2 “Den sorte svane” 36-godišnja Amira Smajić priznaje da je 10 godina omogućila finansijski kriminal “težak nekoliko milijardi”, ali da za to nikada nije kažnjena. Međutim, vjerovatno je to samo pitanje vremena.

Inače, danski mediji navode da nije bilo moguće dobiti komentar od bosanskohercegovačkog udruženja koje je bilo izloženo prevari 2018. godine.

Amira Smajić je prije objavljivanja dokumentarca već bila izložena prijetnjama po život i pokušala je da se dokumentarac zaustavi.

To je izašlo na vidjelo kada je viši sud preuzeo slučaj moguće zabrane emitovanja sudskim putem, ali je odlučeno da se emisija može emitovati.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...