KORISNO JE: Doktori otkrili koliko treba hodati svaki dan da smanjimo rizik od srčanih bolesti

Drugim riječima, hodanje ima ozbiljne zdravstvene prednosti; uz to, to je besplatan trening koji ne zahtijeva nikakvu opremu niti puno planiranja.

  • Zdravlje

  • 15. Jul. 2024  

  • 0

Hodanje je moćan alat za fizičko i mentalno zdravlje. Procjenjuje se da hodanje u trajanju od 21 minute dnevno može smanjiti rizik od srčanih bolesti za 30%, prema izvješću Harvard Healtha. Također, u tom izvješću navodi se da se pokazalo kako "hodanje smanjuje rizik od dijabetesa i raka, snižava krvni tlak i kolesterol te održava mentalnu oštrinu".

Drugim riječima, hodanje ima ozbiljne zdravstvene prednosti; uz to, to je besplatan trening koji ne zahtijeva nikakvu opremu niti puno planiranja.

“Hodanje je izvrstan oblik tjelovježbe koji smanjuje smrtnost od kardiovaskularnih bolesti i često je u korelaciji s drugim zdravim navikama i ponašanjima”, rekla je dr. Tamanna Singh iz klinike Cleveland.

Hodanje poništava i negativne učinke dugotrajnog sjedenja. Ako vam treba motivacija, pokušajte šetati s prijateljem. Dobra opcija je i slušanje glazbe ili podcasta.

“Ako ne možete odvojiti 21 minutu u danu za hodanje, čak se i kraće šetnje isplate”, dodaje se u izvješću Harvard Healtha. Naime, studija Sveučilišta Utah iz 2014. otkrila je da su žene za svaku minutu brzog hodanja tijekom dana smanjile rizik od pretilosti za pet posto.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...