PRVE SNIMKE S LICA MJESTA: Trumpa u zračnoj bazi dočekala vojska, pogledajte njegovu reakciju...

FBI je identificirao Thomasa Matthewa Crooksa iz Bethel Parka u Pennsylvaniji kao osumnjičenika i rekao da se pucnjava istražuje kao pokušaj atentata.

  • Svijet

  • 15. Jul. 2024  

  • 0

Bivši američki predsjednik Donald Trump dao je jedan od svojih prvih intervjua nakon atentata. Za Washington Examiner izjavio je da je išao u potpunosti ispočetka napisati svoj konvencijski govor kako bi se usredotočio na poruku "jedinstva" umjesto na kritiziranje Joea Bidena.

"Govor koji sam namjeravao održati u četvrtak bio bi vrlo impresivan. Da se ovo nije dogodilo, bio bi to nevjerovatno dobar govor", rekao je Trump i dodao da bio prvenstveno bio usmjeren na politiku predsjednika Bidena. "Iskreno, sada će to biti potpuno drugačiji govor. Ovo je prilika za ujedinjenje naše zemlje. Pružila mi se ta prilika", dodao je.

Trump je također rekao da "stvarnost" onoga što se dogodilo u subotu "tek počinje" i opisao trenutak kada je podigao pogled prema gomili nakon što je shvatio da je upucan.

“Energija koja je dolazila od ljudi tamo u tom trenutku, oni su samo stajali; teško je opisati kakav je to osjećaj, ali znao sam da svijet gleda. Znao sam da će povijest o tome suditi i znao sam da im moram dati do znanja da smo dobro,” rekao je za Examiner, javlja BBC.

Bivši predsjednik sletio je u Milwaukee prije samo nekoliko sati, gdje će prisustvovati Nacionalnoj republikanskoj konvenciji i biti službeno nominiran kao stranački kandidat.

U Milwaukeeju će ga republikanci službeno nominirati za svog predsjedničkog kandidata, nakon što je preživio pokušaj atentata koji je dodatno rasplamsao političke podjele u SAD-u.

"Namjeravao sam odgoditi svoj put u Wisconsin na Republikansku nacionalnu konvenciju za dva dana, ali sam upravo odlučio da ne mogu dopustiti napadaču ili potencijalnom ubojici da nas natjera na promjenu rasporeda ili bilo što drugo", napisao je Trump u nedjelju na svojoj stranici Truth Social.

Konvencija će uključivati govore republikanskih zvijezda u usponu, a Trump bi trebao objaviti svoj izbor za potpredsjedničkog kandidata. Očekuje se da će se na konvenciji iznositi stajališta stranke o temama kao što su pobačaj, imigracija i ekonomija.

FBI je identificirao Thomasa Matthewa Crooksa iz Bethel Parka u Pennsylvaniji kao osumnjičenika i rekao da se pucnjava istražuje kao pokušaj atentata.

Dužnosnici FBI-a rekli su u nedjelju da je napadač djelovao sam. Agencija je rekla da tek treba identificirati ideologiju povezanu s osumnjičenikom ili bilo kakve naznake problema s mentalnim zdravljem ili pronaći bilo kakav prijeteći jezik na računima osumnjičenika na društvenim mrežama.

"U Americi nema mjesta za ovakvu vrstu nasilja", rekao je Biden u Bijeloj kući. "Pozivam sve, sve vas molim da ne stvarate pretpostavke o njegovim motivima ili vezama."

Prema većini anketa, uključujući Reuters/Ipsos, Trump i Biden nalaze se u tijesnoj izbornoj utrci.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...