PREMIJER NIKŠIĆ O "SVESRPSKOM SABORU": "Stalno se suočavamo sa pokušajima revidiranja istorijskih činjenica" (VIDEO)

"Puno bolje i efektnije bi bilo da su se osvrnuli u prošlost, suočili sa istinom..."

  • Politika

  • 08. Jun. 2024  08. Jun. 2024

  • 3

Na Svesrpskom saboru u Beogradu delegacije Srbije i bh. entiteta RS usvojile su Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i budućnosti srpskog naroda.

Cilj deklaracije je jedinstvo srpskog naroda, a potpisani su i memorandumi o saradnji u oblastima kulture, poljoprivrede i ekonomije. Sabor je počeo molitvom u Hramu svetog Save, nakon čega su uslijedili odvojeni sastanci delegacija, kao i zajednička sjednica vlada Srbije i bh. entiteta RS-a.

O "svesrpskom saboru" za Al Jazeeru Balkans govorio je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

"Ono što se manifestuje kroz današnju Deklaraciju, pa i izjave ljudi koji su nosioci te aktivnosti pokazuje da je ovo bila još jedna velika predstava kojom se pokušavala oprati savjest.

Puno bolje i efektnije bi bilo da su se osvrnuli u prošlost, suočili sa istinom, izvinili za ono što se desilo i okrenuli budućnosti. Ovako se ponovo pokušavaju predstaviti kao neke kolektivne žrtve.

Stalno se suočavamo sa pokušajima revidiranja istorijskih činjenica. Oni koji su u Drugom svjetskom ratu bili na strani fašista predstavljaju se kao borci za otadžbinu i na kraju postadoše antifašisti, oni koji su se borili za slobodu", rekao je Nikšić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...