POLITOLOG ZLATKO HADŽIDEDIĆ ZA “SB”: “Aleksandar Vučić pokrenuo opasne procese narušavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine”

“Oni koji se u Beogradu ne slažu s Vučićevom politikom uglavnom nastoje da umanje njegov značaj i da dovedu u pitanje njegovu moć, i stoga posmatraju 'Svesrpski sabor' kao neku vrstu cirkuske predstave, gdje Vučić nastoji da pokaže moć koju u realnosti, prema njihovom viđenju, zapravo ne posjeduje. Jer, to je u skladu sa njihovim političkim ciljem, da u samoj Srbiji razbiju strah od Vučićevog režima i da time potaknu građane na otpor tom režimu..."

  • Politika

  • 11. Jun. 2024  11. Jun. 2024

  • 0

“Opcija secesije – kakvu najavljuje Dodik nije u igri, i to nikada nije ni bila. Jer, takvo narušavanje principa međunarodnog prava ne bi moglo dobiti formalnu podršku nijedne relevantne svjetske sile. Međutim, u igri je od samog početka opcija disolucije, gdje bi paraliza i odumiranje institucija Bosne i Hercegovine doveli do toga da bi entiteti preostali kao jedine funkcionalne jedinice. A onda bi lako mogli biti stavljeni pod kontrolu susjednih država – RS pod kontrolu Srbije, Federacija pod kontrolu Hrvatske”, kaže za Slobodnu Bosnu profesor politologije i ekspert za međunarodne odnose dr. Zlatko Hadžidedić.

U subotu 8. juna u Beogradu na “Svesrspkom saboru” na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i entiteta Republika Srpska usvojena je deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda. Sa profesorom Hadžidedićem razgovarali smo o sadržaju ove deklaracije koja se sastoji od 49 tačaka, u kojoj je navedeno da srpski narod predstavlja jedinstvenu cjelinu, a trebali bi je potvrditi parlamenti Srbije i RS u narednih 90 dana.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je naglasio da su posebno agresivne odredbe koje se odnose na Kosovo, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, te da je “svako podcjenjivanje ove platforme iznimno opasno!

“Na isti način je podcjenjivano značenje Memoranduma SANU, a svi znamo do čega je isti doveo! Kreatori deklaracije su spremni čekati i godinama, sve dok im neke nove geopolitičke okolnosti ne omoguće da krenu u nasilnu realizaciju projekta, još iz doba Ilije Garašanina, projekta Velike Srbije”, kazao je Komšić.

Vlada RS-a nema mandat da djeluje izvan okvira Bosne i Hercegovine

Politolog Hadžidedić se ovom prilikom nije htio osvrtati na agresivne elemente ove deklaracije koje su usmjerene prema Kosovu i Crnoj Gori.

“Ono što se može uočiti na prvi pogled je da se radi o veoma ambivalentnom aktu. Sa jedne strane, neprekidno se ponavlja formalna odanost Srbije i RS Dejtonskom mirovnom sporazumu. U tom kontekstu, svi osim Srbije, RS i Rusije bivaju optuženi za narušavanje ovog međunarodnog sporazuma, te se od Srbije traži da 'internacionalizira' ovo pitanje. Ovdje su se autori veoma pažljivo trudili da na deklarativnom planu iskažu svoju odanost ovom sporazumu, i preko njega, cjelokupnom međunarodnom pravnom poretku, kako ih niko ne bi mogao formalno optužiti za njegovo kršenje. Dakle, zaustavili su se, barem na formalnom nivou, kada je u pitanju narušavanje međunarodno priznatih granica između Bosne i Hercegovine i Srbije, odnosno, teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, s obzirom na prethodne Dodikove najave o otcjepljenju i razdruživanju”, kaže naš sagovornik, te dodaje:

Foto: X/Milorad Dodik

“Sa druge strane, ostatak deklaracije koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu na mnogo načina narušava suverenitet, a teži da ugrozi i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, prvenstveno kada je u pitanju izgradnja energetskih objekata na Drini. O tome ne može odlučivati Republika Srpska, nego samo Bosna i Hercegovina, jer u pitanju su međunarodno priznate granice između Srbije i BiH. Isto se može reći za mnoštvo ugovora o ekonomskoj saradnji, za čije potpisivanje nema mandat Republika Srpska, nego opet samo Bosna i Hercegovina. Isto tako, Vlada Republike Srpske nema mandat da djeluje izvan okvira Bosne i Hercegovine, te da održava sastanke sa vladom strane zemlje, u ovom slučaju Vladom Srbije. Dakle, na deklarativnom nivou, ovaj dokument tvrdi da se pridržava svega onoga što na praktičnom planu narušava ili ruši”.

"Opcija secesije kakvu najavljuje Dodik nije u igri"

Profesor Hadžidedić dalje ističe da su možda takvim pristupom uspjeli da zavaraju one koji žele da budu zavarani, kao što su dominantni politički krugovi u Briselu, Londonu, i Parizu, kao i pojedini krugovi u Vašingtonu.

“Ali, mi u Bosni i Hercegovini ne smijemo dopustiti da nas ovaj prividno 'lukavi' pristup zavara. Neposredni cilj sabora i deklaracije je da pokaže da je moguće rušiti suverenitet, teritorijalni integritet i institucije Bosne i Hercegovine, te da takvo djelovanje može proći bez sankcija, kako onih unutar zemlje, tako i onih međunarodnih. A krajnji cilj je da dovede do paralize institucija Bosne i Hercegovine, te njihovog urušavanja, što na kraju treba da dovede do konačne disolucije Bosne i Hercegovine. Dakle, opcija secesije – kakvu najavljuje Dodik – zapravo nije u igri, i to nikada nije ni bila. Jer, takvo narušavanje principa međunarodnog prava ne bi moglo dobiti formalnu podršku nijedne relevantne svjetske sile. Međutim, u igri je o samog početka opcija disolucije, gdje bi paraliza i odumiranje institucija Bosne i Hercegovine doveli do toga da bi entiteti preostali kao jedine funkcionalne jedinice. A onda bi lako mogli biti stavljeni pod kontrolu susjednih država – RS pod kontrolu Srbije, Federacija pod kontrolu Hrvatske”, upozorava naš sagovornik.

"Sada, kada su stvorene etnički 'čiste' teritorije, vojna sredstva nisu više potrebna"

Na naše pitanje da li “Svesrpski sabor“ predstavlja prijetnju miru u regiji Zapadnog Balkana, te da li je Vučić, kako se spočitava u mnogim reakcijama, samo nastavio tamo gdje je stao Milošević sa svojom velikosrpskom politikom, politolog Hadžidedić kaže da razlika između Miloševićeve i Vučićeve politike nije bitno različita.

“Naravno da predstavlja prijetnju miru, jer teži da proizvede promjene granica i konačni nestanak Bosne i Hercegovine. U tom smislu, razlika između Miloševićeve i Vučićeve politike nije bitno različita. Ono što ih razlikuje jesu sredstva korištena u službi tih politika. Milošević je upotrijebio vojna sredstva jer je stanovništvo u BiH do tada živjelo potpuno izmješano, bez separatnih teritorija za tri najveće etno-religijske grupe. Da bi ove teritorije bile stvorene, bilo je neophodno provesti genocid i etničko čišćenje, a to se moglo ostvariti samo vojnim sredstvima. Ovaj dio posla obavio je Milošević. Ali, ne treba nikada zaboraviti da je ovakav projekt zacrtao Lord Karington, zajedno sa Kutiljerom, a da je Milošević samo obavio prljavi posao implementacije tog projekta na terenu. Sada, kada su stvorene etnički 'čiste' teritorije, vojna sredstva nisu više potrebna, dovoljno je proizvesti stanje paralize institucija Bosne i Hercegovine i pogurati državu u pravcu disolucije. Ovo je dio posla koji obavlja Vučić”, ističe on.

Zlatko Hadžidedić (Foto: Anadolija)

Žarko Korać, profesor iz Srbije je dešavanja oko “Sverspskog sabora” u Beogradu nazvao jednom manifestacijom koja služi da pokaže Vučićevu moć, te da je u skladu s onim što Aleksadar Vulin govori, da je “Vučić predsjednik svih Srba na svijetu”.

Hadžidedić je stava kako je perspektiva posmatrača iz Beograda nešto drugačija od one koju bismo trebali da zauzmemo mi u Bosni i Hercegovini.

“Oni koji se u Beogradu ne slažu s Vučićevom politikom uglavnom nastoje da umanje njegov značaj i da dovedu u pitanje njegovu moć, i stoga posmatraju 'Svesrpski sabor' kao neku vrstu cirkuske predstave, gdje Vučić nastoji da pokaže moć koju u realnosti, prema njihovom viđenju, zapravo ne posjeduje. Jer, to je u skladu sa njihovim političkim ciljem, da u samoj Srbiji razbiju strah od Vučićevog režima i da time potaknu građane na otpor tom režimu. Sa druge strane, mi u Bosni i Hercegovini nemamo pravo da Vučića i procese koje on vodi posmatramo na sličan način, svodeći ih na neku vrstu predstave. Vučić je pokrenuo veoma opasne procese narušavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, i ono što nam nikako ne treba je da umanjujemo opasnost koja nam prijeti, posebno kada imamo u vidu stepen kontrole nad institucijama i procesima u Bosni i Hercegovini koji je Vučić već ostvario”, naglašava sagovornik SB.

BiH se nalazi u još većoj institucionalnoj krizi nego što se nalazila 1992. godine

Na kraju ovog razgovora osvrnuli smo se i na izjavu politologa Zlatka Hadžidedića u kojoj je, između ostaloga, rekao da je je “treći svjetski rat u toku, a BiH je pogodna zemlja za izazivanje konflikta!".

“Treći svjetski rat jeste u toku, i to nije moja originalna misao – mnogi politički analitičari u svijetu dijele to mišljenje. Hegemonija SAD i Zapada, uspostavljena nakon Drugog svjetskog rata i ojačana nakon kraja Hladnog rata sada se nalazi pred krahom. Neke druge sile su znatno ojačale svoje pozicije, prije svih Kina i Rusija, a SAD su mnoštvom nepromišljenih akcija, poput rata u Iraku i Avganistanu, te slijepe podrške Izraelu, izgubile minimum legitimiteta koji je potreban za održavanje globalne hegemonije”, objašnjava Hadžidedić.

On ukazuje i na sljedeće: 

“Također, na ekonomskom planu, SAD i njihove zemlje saveznice se nalaze u silaznoj putanji, a zemlje BRICS-a uglavnom u uzlaznoj. Mnogi tradicionalni saveznici SAD, poput Pakistana, Turske i Saudijske Arabije sada se okreću prema zemljama BRICS-a. No, promjene svjetskog poretka nikada se nisu odigravale mirnim putem, i neće se odvijati ni sada. Trenutno, taj rat koji će dovesti do promjene svjetskog poretka odvija se u obliku 'proxy' ratova, poput onog u Ukrajini, i onog koji se vjerovatno priprema oko Tajvana.”

U tom kontekstu, smatra Hadžidedić, nije nemoguće da se i na Balkanu pokrenu takvi 'proxy' ratovi.

“A svi smo svjedoci da je u BiH moguće bilo izazvati konflikt, iako se on nije dogodio na unutrašnjem planu, nego putem agresije susjednih država, i zahvaljujući politici nekih zapadnih sila koje su smatrale da je rješenje za ovaj dio svijeta u etničkoj podjeli BiH. Sada je još lakše potaknuti takav konflikt, jer se BiH nalazi u još većoj institucionalnoj krizi nego što se nalazila 1992. No, ima jedan razlog zbog kojeg konflikt ovdje vjerovatno ne bi bio potreban – etničko čišćenje i genocid su već ostvareni, stvorene su etnički 'čiste' teritorije, i nema razloga za rat onog tipa koji se odvijao 1990-tih. Dovoljno je potaknuti proces disolucije, o kojem sam već govorio. No, ukoliko globalne sile ocijene da im je potreban još jedan 'proxy' rat, bilo bi ga veoma lako pokrenuti u bilo kojem obliku, jer BiH ne funkcionira kao suverena država i na njenoj teritoriji gotovo svako – a to pogotovo važi za globalne sile – može raditi šta hoće”, zaključio je Hadžidedić.

Razgovarala: Sanela GOJAK

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...